Inhoudsopgave
Waarom meer loonheffing vakantiegeld?
Het belastingstelsel heeft verschillende belastingschijven. Hoe meer u verdient, hoe hoger de belasting. De werkgever houdt hier al rekening mee en houdt elke maand een deel van het inkomen in. Het vakantiegeld komt echter bovenop dit inkomen en valt daardoor in het hoogste tarief.
Waarom is er te weinig loonheffing ingehouden?
Als u te weinig belasting betaalt via de loonheffing, komt dat doordat de belasting over uw totale jaarinkomen hoger is dan de belasting die in totaal op uw loon of uitkeringen is ingehouden. Omdat ons belastingstelsel een oplopend tarief heeft, betaalt u meer belasting als uw inkomen hoger wordt.
Waarom vakantiegeld bijzonder tarief?
Bijzondere beloning is loon dat een keer per jaar of eenmalig wordt toegekend. Denk aan vakantiegeld, overwerk of provisie. Hiervoor wordt door de werkgever loonbelasting ingehouden en vervolgens afgedragen aan de Belastingdienst. Dat doet je werkgever ook bij het gewone loon.
Waarom valt vakantiegeld onder bijzonder tarief?
Jouw vakantiegeld wordt dus door middel van belastingschijven belast en wordt – helaas – door de Belastingdienst, gezien als extra inkomen ofwel bijzonder loon. Hierdoor valt het onder het ‘bijzonder tarief’: je vakantietoeslag valt in de voor jou hoogste schijf.
Hoe wordt loonheffing bijzonder tarief berekend?
Het bijzonder tarief is de belasting die u betaalt over bijzondere inkomsten, zoals een dertiende maand, achterstallig loon, uitbetaalde vakantiedagen, vakantiegeld. In feite gaat het om inkomsten die bovenop het normale inkomen komen. Dit bijzondere tarief kan een stuk hoger liggen dan u gewend bent.
Waarom loonheffing?
Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. Als je in loondienst werkt, houdt je werkgever rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen noemen wij de loonheffingskorting. Daardoor betaal je minder loonheffing, en krijg je meer loon uitbetaald.