Inhoudsopgave
Waarom moet bevallen pijn doen?
De pijnprikkels die je voor de geboorte ervaart zijn een signaal dat de bevalling begint. Het laat je weten dat je een veilige en rustige plek moet opzoeken om je kind ter wereld te kunnen brengen. De pijn zorgt er voor dat je endorfines aanmaakt.
Doet een wee pijn?
Weeën worden vaak vergeleken met heftige menstruatie- of buikpijn en worden omschreven als een stekende pijn of kramp in je onderbuik of vagina. Je voelt ze meestal rondom je bekken en naarmate je bevalling vordert, worden ze steeds heftiger.
Wat is veiliger keizersnede of natuurlijke bevalling?
Voor de moeder geeft een keizersnede wat extra risico in vergelijking met een vaginale bevalling. Als er geen medische reden is voor een keizersnede, is een vaginale bevalling dus iets veiliger voor de moeder. Voor de baby is een keizersnede niet beter of slechter dan een gewone bevalling.
Hoe om te gaan met de pijn tijdens bevalling?
Ga zo lang mogelijk gewoon door met waar je mee bezig bent. Zoek afleiding door bijvoorbeeld te lezen of te luisteren naar muziek of probeer nog wat te slapen/rusten als dat gaat. Tussen de weeën door heb je steeds even pauze. Gebruik die momenten om te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende wee.
Wat moet je doen als je bevalling begint?
Adviezen bij het bevallen
- Ga als de weeën beginnen liever niet te snel in bed liggen. Probeer iets te doen wat je afleidt.
- Zorg voor een rustige omgeving.
- Probeer welke houding voor jou het prettigst is als er een wee komt.
- Probeer tussen de weeën te ontspannen.
Wat voel je tijdens de bevalling?
In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af. Wel kunnen er naweeën optreden.
Is keizersnee gevaarlijk?
Bij een keizersnede of een vaginale bevalling komen ernstige problemen (complicaties) weinig voor. Voor de moeder geeft een keizersnede wat extra risico in vergelijking met een vaginale bevalling. Als er geen medische reden is voor een keizersnede, is een vaginale bevalling dus iets veiliger voor de moeder.
Is een keizersnede gezond?
Kinderen geboren met een keizersnede hebben de hoogste kans op nadelige lange termijn effecten zoals stofwisselingsziekten (bijv. suikerziekte) en eczeem. Mogelijk zijn de uitkomsten van het onderzoek te verklaren doordat een keizersnede effect heeft op het immuunsysteem en de darmflora van de baby.