Waarom moet de overheid aanbesteden?
Antwoord: Aanbesteden is de manier om professioneel opdrachten in de markt te zetten. Door concurrentiestelling optimaliseren aanbestedende diensten hun kansen op de beste prijs-kwaliteitverhouding en worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd. Overheden geven jaarlijks grote bedragen uit.
Is Nationaal aanbesteden verplicht?
Wanneer mag onderhands aanbesteed worden? Of de aanbestedende dienst onderhands mag aanbesteden is afhankelijk van drempelbedragen. Allereerst is er de Europese drempelwaarde. Als de geraamde waarde van de opdracht boven deze waarde uitkomt dan is de aanbestedende dienst verplicht om Europees aan te besteden.
Waarom een aanbestedingsprocedure?
Waarom aanbesteden? Het doel van aanbesteden is om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen door “de markt” zijn werk te laten doen (concurrentiewerking). Op deze wijze wordt ofwel de laagste prijs gerealiseerd, ofwel de prijs-kwaliteit verhouding zo goed mogelijk op elkaar af gestemd.
Wat staat er in de Aanbestedingswet?
Wat staat er in de Aanbestedingswet? De Aanbestedingswet beschrijft de regels en procedures voor aanbesteden in Nederland, zowel onder als boven Europese drempelbedragen. Richtlijnen van de Europese Unie regelen dat opdrachten die meer opleveren dan een bepaald drempelbedrag, Europees aanbesteed moeten worden.
Wie moet er Europees aanbesteden?
De regelgeving voor Europees aanbesteden is van toepassing wanneer een aanbestedende dienst een werk, levering of dienst wil inkopen bij een derde partij en het bedrag van de opdracht het drempelbedrag overschrijdt.
Wat is het doel van de Aanbestedingswet?
De Aanbestedingswet beoogt een duidelijk en eenvormig kader te scheppen voor het plaatsen van overheidsopdrachten alsmede lastenverlichting te creëren voor ondernemers en aanbestedende diensten. Dit laatste geschiedt door middel van standaardisatie en de verplichting om digitaal aan te besteden.