Waarom moet een doel SMART zijn?

Waarom moet een doel SMART zijn?

Een SMART-geformuleerde doelstelling leidt tot een duidelijk en haalbaar actieplan waar voldoende draagvlak voor is, wat niet alleen handig is, maar ook jezelf en medewerkers kan motiveren. Bovendien weet je op de afgesproken datum ook daadwerkelijk of het doel behaald is, doordat dit meetbaar is.

Wie heeft de SMART-methode bedacht?

Definitie. De Amerikaanse schrijver en hoogleraar management Peter Drucker introduceerde de SMART-methode in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De methode van Drucker is daarbij een hulpmiddel. Door doelen op deze wijze te formuleren maak je ze concreet, haalbaar én controleerbaar, zo luidt de theorie.

Wat zijn goede leerdoelen voor stage?

SMART leerdoelen voorbeelden studie en stage Minder uitstellen: ‘ik wil vanaf het begin van een blok elke week 2 uur leren voor mijn tentamen. ‘ Meer communicatieve vaardigheden: ‘ik wil tijdens iedere projectgroep de voorzitter zijn. ‘

Welke delen van de doelstelling zijn essentieel?

Door je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden (SMART) te formuleren zorg je ervoor dat je doel sturend is. In mijn blog ‘waarom je projectdoelen moet stellen?

Hoe stel je SMART doelen op?

Je maakt doelen SMART in 5 simpele stappen:

  1. specifiek zijn.
  2. meetbaar maken.
  3. acceptabel voor jezelf en anderen.
  4. realistisch uitvoeren.
  5. tijdgebonden maken.

Hoe maak ik mijn doel SMART?

Met SMART bedoelen ze een acroniem: Specifiek – Meetbaar – Acceptabel – Realistisch – Tijdsgebonden. Je bent pas echt smart (slim dus) als je altijd je offerte SMART maakt. Het maakt je boodschap duidelijk, concreet en ondubbelzinnig. Bovendien maakt het jouw plan van aanpak achteraf ook controleerbaar.

Waar komt de SMART methode vandaan?

SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze criteria opstelt, worden ze duidelijk en concreet. Bij een samenwerking is dan voor iedereen helder waar je naartoe werkt. En wanneer je zelfstandig aan de slag gaat, houden SMART doelen je scherp.

Wat zijn voorbeelden van leerdoelen?

Ik wil leren mijn leerdoel te bepalen op basis van reflectie op mijn vorige taken.

  • Ik wil leren structuur aan te brengen in mijn taak.
  • Ik wil leren samen te werken.
  • Ik wil leren de resultaten van mijn onderzoek op een duidelijke manier te presenteren.
  • Wat kan je leerdoelen zijn?

    In het geval van een persoonlijk leerdoel is het voldoende dat je zelf het gestelde leerdoel accepteert. Maar als je als leidinggevende leerdoelen stelt die medewerkers moeten halen, is het creëren van draagvlak een belangrijk aandachtspunt. Realistisch (stap 4): een leerdoel moet haalbaar en realistisch zijn.

    Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

    Terug naar boven