Waarom moet je dialyseren?

Waarom moet je dialyseren?

De nieren filteren continu het bloed. Ze verwijderen de afvalstoffen en het overtollige water om te voorkomen dat ze ons lichaam langzaam ‘vergiftigen’. Dialyse of kunstmatige vervanging van de nierfunctie is noodzakelijk wanneer de nieren minder dan 10% werken.

Wat zijn de voor en nadelen van peritoneale dialyse tov hemodialyse?

Het voordeel van PD ten opzichte van hemodialyse, is dat je meer energie en meer vrijheid hebt. Het moet elke dag, maar het kan thuis en zelfs op het werk. Maar PD is meestal niet langer dan een paar jaar mogelijk. Vanwege veranderingen in het buikvlies op lange termijn en complicaties zoals buikvliesontsteking.

Wat is een kunstnier?

Niet alle functies van de nier kunnen door de kunstnier worden overgenomen, hoewel de kunstmatige bereiding van epo, een hormoon dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert, een grote stap vooruit was. Een kunstnierbehandeling levert 10 tot 15 procent van de normale zuivering door gezonde nieren.

Waarom nieren spoelen?

Om uw nieren te beschermen tegen het contrastmiddel moeten zij gespoeld worden met vloeistof. Dit spoelen wordt ook wel pre- en posthydreren genoemd. Prehydreren is het spoelen voor het onderzoek of de behandeling. Posthydreren is het spoelen na het onderzoek of de behandeling.

Wat is het doel van nierdialyse?

Nierdialyse is een behandeling die nodig is wanneer je nieren zelf niet meer in staat zijn om je bloed goed schoon te filteren. Normaal gesproken zorgen je nieren ervoor dat afvalstoffen en overtollig water via de urine worden afgevoerd. Bij nierschade kunnen de nieren dit niet meer goed en heb je nierdialyse nodig.

Hoe verloopt een dialyse?

Hemodialyse is de uitwisseling van vocht, zouten, zuren en afvalstoffen tussen bloed en spoelvloeistof (badwater) door een filter (membraan). Die filter bevindt zich in de ‘kunstnier’. De toegang tot uw bloedbaan verloopt via een ‘fistel’ of ‘centrale katheter’ (zie verder).

Hoe lang kun je leven met dialyse?

Een 20-jarige patiënt met nierfalen die dialyseert, heeft een resterende levensverwachting die vergelijkbaar is met die van een gezonde 65-jarige (namelijk nog 20 jaar).

Waar wordt de kunstnier op aangesloten?

Hemodialyse. Bij hemodialyse filtert een kunstnier uw bloed. U wordt hiervoor aangesloten op een hemodialysemachine.

Welke stoffen verwijderd een kunstnier?

Daar gaat het door de kunstnier. De afvalstoffen en zouten gaan uit het bloed door het membraan naar het dialysaat en worden afgevoerd via de machine. Ten slotte komt het gezuiverde bloed weer terug in uw lichaam. Overtollig vocht wordt ook via de kunstnier verwijderd.

Wat te doen als nieren niet goed werken?

Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.

Hoe lang leef je nog met nierfalen?

Wat is een dialysecentrum?

De dialyseafdeling biedt plaats aan ongeveer vijftig tot zestig chronische hemodialysepatiënten. Buiten de gebruikelijke dag- en avonddialyses kunt u in het ziekenhuis ook terecht voor nachtelijke dialyse. U kunt overigens ook kiezen voor thuis-hemodialyse. Dit zijn allemaal voorbeelden van hemodialyse.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven