Inhoudsopgave
Waarom moet je eerst reinigen dan desinfecteren?
Eerst reinigen, dan desinfecteren Dit verwijdert het vuil en vet. Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel. De tweede stap is desinfecteren.
Wat gebeurt er als je materialen of oppervlakken desinfecteert?
Desinfecteren houdt in dat ‘micro-organismen worden gedood. ‘ Het feit dat we deze kleine wezens bacteriën noemen geeft al aan dat het om schadelijke micro-organismen gaat – de soort die ziektes en nare geuren veroorzaken, voedselwaren bederven, vlekken veroorzaken, en stoffen vernietigen.
Hoe desinfecteer je oppervlakken?
Voor het desinfecteren van grote oppervlakken (>0,5m²) wordt een desinfectiemiddel met een virusclaim of een product met chloorverbinding geadviseerd. Kleine oppervlakken mogen ook met chloor gedesinfecteerd worden maar een product op alcoholbasis geniet de voorkeur.
Waarom is reinigen noodzakelijk?
Reinigen en ontsmetten is nodig om vuil en productresten te verwijderen en bacteriën te doden. Vuil en productresten trekken namelijk ongedierte aan en kunnen producten besmetten. Het is daarom belangrijk om te werken in een schone ruimte met schone materialen, gereedschappen, machines en apparatuur.
Hoe materiaal desinfecteren?
Desinfecteren
- Gebruik chloor 1000 ppm (geen bleekmiddel uit de supermarkt) bij grote oppervlakken of alcohol 70% bij kleine materialen.
- Maak eerst het oppervlak of het materiaal goed schoon met een schoonmaakmiddel.
- Werk met wegwerp-schoonmaakmaterialen en draag handschoenen.
Hoe moet je desinfecteren?
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Hoe ga je bij desinfectie te werk?
Bij desinfectie ga je als volgt te werk: Gebruik chloor 1000 ppm (geen bleekmiddel uit de supermarkt) bij grote oppervlakken of alcohol 70% bij kleine materialen. Kijk goed op de verpakking hoeveel je moet gebruiken en wat de inwerktijd is. Maak eerst het oppervlak of het materiaal goed schoon met een schoonmaakmiddel.
Wat is een desinfectie?
Desinfectie: ontsmetting en sterilisatie Steriliseren, ontsmetten of desinfecteren. Wat is het verschil tussen deze drie? Desinfecteren is het doden van micro-organismen zoals schadelijke bacteriën. Dit kan zowel chemisch als door middel van verhitting. Bij verhitting spreken we van sterilisatie. Dit is nodig om besmetting tegen te gaan.
Hoe is de desinfectie van materialen noodzakelijk?
Desinfectie van materialen, apparaten en verpleegartikelen is alleen noodzakelijk als er zichtbaar bloed of andere lichaamsvochten op aanwezig zijn. Anders kan met alleen reinigen worden volstaan. Gebruik chloor 1000 ppm (geen bleekmiddel uit de supermarkt) bij grote oppervlakken of alcohol 70% bij kleine materialen.