Waarom moet pesten strafbaar worden gesteld?

Waarom moet pesten strafbaar worden gesteld?

De kinderombudsvrouw zegt dat pesten mogelijk alleen kan worden bestreden door het strafbaar te stellen. Margrite Kalverboer komt met een groot onderzoek naar pestgedrag en constateert dat de gevolgen vaak worden onderschat. Hooguit kunnen pesters strafbare feiten plegen waarvoor ze vervolgd kunnen worden.

Welke vormen van pesten zijn strafbaar?

Soms wordt het bedreigen, stalken, beledigen, discrimineren of smaad en dat is strafbaar. Zo is het posten van sexy foto’s en filmpjes van je vriend(in) strafbaar. Als hij of zij onder de achttien is, wordt dit gezien als (het maken en) verspreiden van kinderporno.

Is er een wet tegen pesten?

Pesten valt volgens de Arbowet (hoofdstuk 1) onder ‘psychosociale arbeidsbelasting’. Werkgevers zijn op grond van deze wet verplicht om een beleid te voeren dat erop gericht is om deze vorm van arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken. Ook het Burgerlijk Wetboek beschermt de werknemer impliciet tegen pestgedrag.

Kan je voor pesten opgesloten worden?

Ja, als het pestgedrag heel erg is. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je gepest wordt. En met dat bewijsmateriaal naar de politie stappen.

Is treiteren strafbaar?

Pesten, uitschelden, treiteren of negeren, maken je enorm kwaad of verdrietig, maar zijn niet strafbaar. Je kunt dus niet standaard aangifte doen van pesten. Dat kan pas zodra je bedreigd wordt. Ga daarvoor naar het politiebureau bij jou in de buurt.

Wat kun je wel doen tegen pestgedrag?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je slachtoffer bent van pestgedrag of pestgedrag in je omgeving ziet.

  1. Kom op voor jezelf of een ander.
  2. Blijf rustig.
  3. Zoek hulp.
  4. Vermijd pesters: je hebt ze niet nodig.
  5. Omring je met mensen die je accepteren.
  6. Accepteer pesten nooit, bij wie dan ook.

Wat kan de overheid doen tegen pesten?

Effectieve anti-pestprogramma’s In samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en de Stichting School & Veiligheid geven de PO-Raad en de VO-raad informatie over effectieve programma’s en methodes voor de aanpak van pesten. Dit helpt scholen in hun keuze voor een anti-pestaanpak.

Wat kan politie doen tegen pesten?

Als je aangifte doet Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen.

Wat valt er onder pesten op het werk?

Pesten op het werk kan op verschillende manieren: kleinerende opmerkingen, constante kritiek, intimidatie, flauwe grappen en roddelen. Maar ook fysiek geweld en isolatie van werknemers. Pesten gebeurt verbaal, non-verbaal en fysiek, openlijk en verborgen. Pesten valt onder de zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting.

Is smaad strafbaar?

Zelfs wanneer u de waarheid aan het licht stelt, kan u strafbaar zijn. Op smaad staat en maximale gevangenisstraf van zes maanden of een geldboete van de derde categorie. Pleegt u smaad via een geschrift (via teksten of afbeeldingen), dan is de maximale straf één jaar cel of een boete van de derde categorie.

Wat is de straf van cyberpesten?

De daders van cyberpesten zijn zich meestal niet bewust van wat ze doen. Strafmaat De strafmaat in dit geval kan oplopen tot een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van €50 tot €300.

Waarom treiteren?

Waarom pesten mensen? Sommige mensen lopen iets meer risico om gepest te worden dan anderen. Pesters richten zich vaker op mensen die minder goed voor zichzelf kunnen opkomen. Voor jezelf opkomen betekent dat je sterk bent, een reden voor een pester om te minderen of op te houden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven