Inhoudsopgave
Waarom naar een bedrijfsarts?
Een bedrijfsarts helpt je dus in het proces rond ziekteverzuim van werknemers en de re-integratie (terugkeer). De arts kan je ook helpen bij het voorkomen van verzuim door te adviseren over beschermende maatregelen.
Kun je zelf contact opnemen met de bedrijfsarts?
U kunt ook zelf contact opnemen met de bedrijfsarts. Bedenk zelf hoe u wel zou kunnen werken, en hoeveel. De bedrijfsarts mag niet praten met uw werkgever over uw klachten of ziekte. De bedrijfsarts geeft u en uw werkgever advies over wanneer en hoe u uw werk (deels) kunt blijven doen of weer kunt doen.
Heb ik recht op een bedrijfsarts?
Ja, volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) heeft iedere werknemer het recht een bedrijfsarts te consulteren over individuele, persoonsgerichte gezondheidsvragen in relatie tot het werk. Vraag aan jouw werkgever of preventiemedewerker hoe je in contact komt met de bedrijfsarts.
Hoe lang duurt bezoek bedrijfsarts?
Officieel hoeft de bedrijfsarts pas in het zesde week van het verzuim ingeschakeld te worden om een probleemanalyse op te stellen. Met het oog op de re-integratie is het echter verstandig om eerder contact met de arts op te nemen wanneer het ernaar uitziet dat de ziekte wel eens langer dan zes weken zou kunnen duren.
Kan een bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Wat vraagt de Arbo na bij je arts?
De bedrijfsarts beoordeelt de ziekmelding van je werknemer. Hij richt zich daarbij op het functioneren van de werknemer en niet op de klachten. Dit betekent dat de bedrijfsarts zoveel mogelijk zal kijken naar wat je werknemer nog wel kan doen, ondanks zijn beperkingen.
Kan mijn werkgever mijn huisarts bellen?
Recht op privacy Het is niet toegestaan om de werknemer te vragen naar de aard en/of de oorzaak van de ziekte en ook niet welke mogelijkheden de werknemer nog wel heeft. Een werkgever mag dus geen (medische) verklaring van een (huis)arts bij de werknemer opvragen.
Wat voor vragen stelt een arbo arts?
Het gesprek bij de bedrijfsarts is een dialoog en dat betekent dat jij ook vragen mag stellen. Bijvoorbeeld over welke informatie er naar je werkgever gaat. Het beste kun je dit vragen voordat je jouw verhaal doet. Dan kun je namelijk nog beslissen om bepaalde zaken niet te vertellen.
Wat als je bedrijf geen bedrijfsarts heeft?
Iedere werkgever heeft een zorgplicht en volgens de Arbowet is de minimale vereiste een basiscontract af te sluiten met een arbodienst of bedrijfsarts. Heb je dat niet, dan riskeer je vanaf 1 juli 2018 bij een controle van de Inspectiedienst SZW een boete van €1.500.
Heb ik recht op een andere bedrijfsarts?
De werknemer mag kiezen aan welke bedrijfsarts een second opinion wordt gevraagd. Van zwaarwegende argumenten die zich tegen raadpleging van een andere bedrijfsarts verzetten is niet snel sprake. Alleen als de werknemer misbruik maakt van het recht, kan de second opinion worden geweigerd.
Hoe gaat een bedrijfsarts te werk?
Hoe lang ziek voor bedrijfsarts?
Ziektegevallen moeten uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts. Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt.