Inhoudsopgave
Waarom poedersneeuw?
Hoe meer lucht er in de sneeuw zit, hoe poederiger het voelt als je er doorheen skiet of snowboard. Poedersneeuw is dus niet altijd verse sneeuw, en andersom is het ook niet het geval. Dit heeft allemaal te maken met het weer en de omstandigheden waarin de sneeuw naar beneden komt.
Wat betekent poedersneeuw?
Poedersneeuw is sneeuw in fijne droge korreltjes van hooguit 5 mm groot. Deze korrels plakken maar moeilijk aan elkaar, waardoor poedersneeuw niet geschikt is voor het maken van sneeuwballen of sneeuwpoppen. Poedersneeuw valt doorgaans bij temperaturen van -5 °C of lager.
Hoeveel soorten sneeuw bestaan er?
Er zijn zes soorten: – Gewone/droge sneeuw: die bestaat uit sterk vertakte ijskristallen die samengeklonterd zijn tot sneeuwvlokken. – Natte sneeuw: bestaat grotendeels uit water. De vlokken zijn dan groter dan bij temperaturen onder het vriespunt.
Waarom sneeuw niet plakt?
Waarom blijft sommige sneeuw wel plakken, en andere niet? Een van de eersten die zich dat serieus afvroeg, was de Britse natuurkundige Michael Faraday. De temperatuur van de sneeuw moet dan niet veel lager zijn dan de smelttemperatuur van ijs. Ook moeten de sneeuwvlokken ‘dampig’ aanvoelen.
Waarom plakt sneeuw niet?
Hoezo plakt de sneeuw niet?
Faraday dacht dat een sneeuwbal alleen hard kon worden door cohesie, de kracht waarmee moleculen van een vaste stof of een vloeistof aan elkaar willen ‘plakken’. Later bleek dit niet helemaal het geval: sneeuw blijft plakken door een proces dat ‘sintering’ heet, waarbij kristallen samen grotere kristallen vormen.
Kan stuifsneeuw Plaksneeuw worden?
Plaksneeuw is de tegenhanger van poedersneeuw en fijne stuifsneeuw die zich het best bij strenge vorst vormt. Plaksneeuw is onder andere de ideale sneeuwsoort voor het maken van sneeuwpoppen of voor het houden van sneeuwbalgevechten. Als men een sneeuwbal van plaksneeuw stevig in elkaar drukt krijgt men een ijsbal.
Hoe krijg je plak sneeuw?
Wanneer we écht staan te trappelen om sneeuwpoppen en iglo’s te bouwen kunnen we het beste een grote berg sneeuw bij elkaar vegen en deze een beetje nat maken. Vervolgens alles aanstampen, en bouwen maar: de sneeuw is nu vochtig genoeg om aan elkaar te blijven plakken.