Inhoudsopgave
Waarom rijden met Bijzetteugel?
Een bijzettteugel is geheel van leer en heeft vaak een elastische rubberen ring in het midden. De bijzetteugel wordt voornamelijk gebruikt tijdens het longeren en zorgt voor een directe verbinding tussen de singel en het bit waarmee de hoofd-halshouding van het paard beïnvloed kan worden.
Wat is een Hulpteugel?
Hulpteugels zijn bedoeld om de ruiter te helpen het paard met een bepaalde hoofd-halshouding te laten lopen. De bewegingsvrijheid van het paard wordt beperkt. Er zijn hulpteugels die gebruikt kunnen worden tijdens het rijden, maar ook hulpteugels voor tijdens het longeren.
Hoe werkt een Tieleman?
De werking van de thiedeman lijkt op die van de slofteugel, maar is een stuk beperkter. Dit komt doordat de lengte van de hulpteugel vastzit, en niet wordt bepaald door de ruiter. Zolang je een hulpteugel op de juiste manier gebruikt, kun je jezelf en je paard hier alleen mee helpen.
Wat doet een Gogue?
De Gogue werkt in een soort driehoeksverhouding. De hulpteugel werkt vanuit achter de oren, waardoor er een natuurlijke houding en druk ontstaat. Zodra het paard zijn/haar hoofd opricht, komt er druk achter de oren. Wanneer het paard in de goede houding loopt, heeft de Gogue ook geen werking meer.
Wat is het voordeel van rijden met een martingaal?
De martingaal voorkomt dat het paard het hoofd extreem omhoog kan brengen. Wanneer het paard het hoofd omhoog brengt zorgt de martingaal voor een hoek in de teugel, hierdoor werkt het bit neerwaarts in op de lagen en niet op de minder gevoelige mondhoeken.
Waarom een Thiedeman?
De Thiedemann teugel is vooral nuttig als het paard het hoofd heel hoog houdt. De Thiedemann teugel treedt dan in werking en zorgt ervoor dat het paard het hoofd in een gewone houding houdt. Het werkende deel zit met ringetjes en musketons aan de teugel bevestigd, waardoor de ruiterhand de inwerking be´nvloedt.
Wat doet een Thiedeman teugel?
De Thiedemann teugel is vooral nuttig als het paard het hoofd heel hoog houdt. De Thiedemann teugel treedt dan in werking en zorgt ervoor dat het paard het hoofd in een gewone houding houdt. De Chambon werkt in achter de oren en in de mondhoeken en loopt tussen de voorbenen van het paard via het kopstuk naar de mond.
Hoe werkt een Bijzetteugel?
De bijzetteugel bestaat uit twee leren riemen die beide in het midden een rubberen ring hebben. Aan de ene zijde zit een haakje om het aan het bit te bevestigen en aan de andere zijde een bevestigings- en verstelmogelijkheid voor aan de singel. De druk op het bit neemt af als het paard nageeft (gewenste gedrag).
Hoe doe je een Slofteugel om?
Deze loopt óf via de singel tussen de voorbenen omhoog óf via de zijkanten van het zadel, door de bitringen naar de handen van de ruiter. De kunst is om de slofteugel zo vast te houden dat hij alleen in werking treedt op het moment dat je pony zijn hoofd hoger brengt dan toegestaan.
Waar dient een slofteugel voor?
Het doel van de slofteugel is een juiste hoofd-hals houding van het paard door de opwaartse beweging te beperken. Wanneer het paard het hoofd te hoog houdt zal de slofteugel inwerken en druk geven op het bit. Wanneer het paard nageeft zal de druk afnemen.
Waarom een longeersingel?
Als je wilt longeren met een hulpteugel heb je naast de hulpteugel ook een longeersingel en longeerpad nodig. De longeersingel heb je nodig om de hulpteugel aan te bevestigen. De longeerpad leg je onder de longeersingel als bescherming net zoals je een zadeldekje onder het zadel legt.
Hoe strak moet een martingaal zitten?
Belangrijk is dat deze niet te strak zit, maar losjes om de hals zit. Er mag zeker beweging in zitten, zolang de martingaal zelf maar goed op z’n plek blijft. Ook bij een borsttuig hoeven de riempjes niet heel strak te zitten, maar zorg dat ze ook weer niet te veel schuiven.