Inhoudsopgave
Waarom schreeuwt mijn moeder?
Schreeuwen is een teken van frustratie; frustratie is een teken van goed ouderschap. Immers, een goede ouder heeft verwachtingen en hoop rondom het gedrag van haar kinderen. Als dat niet uitkomt, raakt ze gefrustreerd. Als ze gefrustreerd is, ligt het gevaar van stemverhoging (lees: schreeuwen) op de loer.
Hoe kalmeer je je moeder?
Neem een moment om te kalmeren voor je met je ouders gaat praten. Je zult niet in staat zijn om je gevoelens goed over te brengen als je gaat lopen krijsen en schreeuwen. Vergeet niet dat mensen tijdens een gesprek de ander nadoen – hoe luider en bozer je wordt, hoe feller de reactie van je ouders kan worden.
Hoe kan ik minder schreeuwen?
De neiging om te gaan schreeuwen komt vaak door een gevoel van onrust bij jou als ouder. Die onrust hoeft echter niks met je kind te maken te hebben. Zorg dan ook dat je zelf voldoende rust, ontspanning en slaap krijgt. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je voor je kinderen kunt zorgen.
Hoe kan ik stoppen met schreeuwen?
8 manieren om te stoppen met roepen tegen je kind
- Blijf ademen.
- Maak een onderscheid tussen gedrag & persoon.
- Praat zacht.
- Leer je kind praten over gevoelens.
- Zeg wat je doet, en doe wat je zegt.
- Zie het positieve gedrag.
- Werk aan jullie band.
- Waak over de gezondheid.
Hoe krijg je je moeder rustig?
6 tips die hierbij kunnen helpen:
- Herken je eigen emoties. Als je kind niet luistert, niet doet wat je wilt of iets op een verkeerde manier doet, kan je boos worden.
- Luister naar je kind.
- Stel je reactie uit.
- Reageer op de intentie en niet op het gedrag.
- Praat over je eigen gevoel.
- Neem tijd voor jezelf.
Hoe word ik een ontspannen moeder?
Tips voor het moederschap
- Maak keuzes. Echt, je kan niet alles doen.
- Blijf bij deze keuzes. Laat je niet verleiden om iets te doen waarvan je eigenlijk al had besloten het niet te doen.
- Leg je telefoon eens weg.
- Doe af en toe een dutje.
- Neem een hobby.
- Bel een oppas.
- Beweeg!
- Probeer niet altijd productief te willen zijn.
Waarom ga je schreeuwen?
Bijvoorbeeld aan mensen die ‘van nature’ hard en agressief praten. ‘Vaak ga je schreeuwen omdat je niet goed weet hoe je met boosheid om moet gaan,’ legt ze eerst uit. ‘Je veroordeelt woede in jezelf, omdat je van je ouders niet boos mocht zijn of het als bedreigend ervoer als zij kwaad werden.
Waarom schreeuwen mijn kinderen zo?
Kinderen gillen en schreeuwen vaak wanneer ze in een groep samen zijn. Dit doen ze om aandacht te vragen. Een kind denkt: als ik zo hard mogelijk praat of gil dan word ik gehoord. En omdat kinderstemmen vaak hoger zijn dan die van volwassenen, lijkt het alsof ze meer lawaai maken.