Waarom sesamzaad roosteren?
Je kan geroosterd sesamzaad kopen. Maar meestal is het sesamzaad in de winkel nog niet geroosterd – het heeft dan heel weinig smaak. Na het roosteren komt pas die volle, vette en nootachtige smaak naar boven. De nootachtige smaak van geroosterd sesamzaad wordt verwerkt in hartige en zoete gerechten.
Kan sesamzaad in de oven?
Je kunt de zaadjes ook bakken door de oven voor te verwarmen op een temperatuur van 180 ºC en de zaadjes op een bakplaat te leggen die je niet ingevet hebt. Bak de zaadjes totdat ze lichtbruin zijn, waarbij je de bakplaat om de paar minuten voorzichtig schudt om de warmte gelijkmatig te verdelen.
Kan je sesamzaad rauw eten?
Sesamzaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Geroosterd krijgt sesam een heerlijke notige smaak. De sesamzaadjes doen het goed in hartige Oosterse, Afrikaanse en Indiase gerechten, maar worden bijvoorbeeld ook gebruikt in brood, gebak en koekjes.
Wat is het verschil tussen wit en zwart sesamzaad?
Verschil tussen wit en zwart sesamzaad Zwart sesamzaad heeft een rijke, volle smaak en geeft een verrassend aroma van noten. De smaak is meer uitgesproken dan bij de witte zaden. Het geeft een milde textuur aan gerechten. Zwart sesamzaad wordt veel gebruikt in China en Japan.
Is sesamzaad giftig?
Foodwatch: alle producten met verontreinigd sesamzaad moeten teruggehaald. In heel Europa zijn sinds september al honderden producten uit de rekken gehaald omdat ze sesamzaad met ethyleenoxide bevatten. Ethyleenoxide is een giftige stof die in Europa is verboden, omdat het kankerverwekkend is.
Wat doe je met sesamzaad?
Bewaar de zaadjes op een koele en droge plaats. De zaadjes worden verwerkt in brood, gebak, slaatjes of muesli. Sesamzaadjes kun je ook gebruiken om gerechten mee te versieren.
Hoe gebruik je ongepeld sesamzaad?
Geroosterde sesam wordt ook gebruikt om de donkere kruidenolie te maken voor sauzen, dips, marinades en salades (sesamolie). Zwarte sesam is ongepeld en heeft het vliesje behouden. Zwarte sesamzaadjes hebben een aardse smaak en worden bijvoorbeeld in Japan over noedels en rijstgerechten gestrooid.