Waarom spiraaltje ipv pil?
Een spiraaltje wordt een keer ingebracht, waarna je vijf jaar lang niet meer aan voorbehoedsmiddelen hoeft te denken: net als bij de pil is de kans op een zwangerschap miniem. Ben je ouder dan veertig, dan kan een spiraal nog langer blijven zitten, omdat je boven die leeftijd minder vruchtbaar bent.
Wat zijn de bijwerkingen van een spiraaltje?
Als je het spiraaltje net hebt kun je 1 of meer bijwerkingen hebben:
- hoofdpijn.
- pijn in je borsten.
- puistjes.
- haaruitval.
- lichte somberheid.
- meer afscheiding uit je vagina. Dit kan meestal geen kwaad.
Wat zit er in de Mirena spiraal?
Mirena® is een hormoonspiraal. Dit is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is levonorgestrel.
Kan de Mirena spiraal verschuiven?
Omdat het spiraal los in je baarmoeder zit kan hij met de cyclus wat verschuiven en zakken. Daardoor kan het zijn dat de ene keer de draadjes langer zijn dan de andere keer.
Waarom hormoonspiraal?
Het belangrijkste voordeel van het hormoonspiraaltje is dat je jarenlang niet aan anticonceptie hoeft te denken. Een spiraaltje met hormonen beschermt je 5 jaar tegen zwangerschap.
Heeft een Koperspiraal bijwerkingen?
De bijwerkingen van het T-vormige koperspiraal hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie. de menstruatie kan ook wat langer uitblijven. (soms hevige) buikkrampen. tussentijds bloedverlies.
Wat doet een spiraaltje met je hormonen?
Het hormoonspiraaltje geeft een kleine hoeveelheid progestageen af, een kunstmatig vrouwelijk geslachtshormoon dat vergelijkbaar is met progesteron. Dat hormoon zorgt ervoor dat: Zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals geraken.
Hoe zorgt een spiraal ervoor dat je niet zwanger wordt?
In je baarmoeder geeft het spiraaltje continu een kleine hoeveelheid hormoon af. Dat hormoon zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt.