Inhoudsopgave
Waarom stijgen de kosten in de zorg?
De stijgende levensverwachting (het ouder worden van ouderen) zorgt ook voor hogere zorguitgaven, omdat de periode waarin ouderen zorg gebruiken langer wordt (1). Ook welvaartsgroei zorgt vaak voor een stijging van de zorguitgaven.
Waarom wordt de zorg steeds duurder?
De belangrijkste verklaring voor de toenemende kosten is technologische vooruitgang: dankzij nieuwe medicijnen en technieken zijn ziektes steeds eerder op te sporen en steeds vaker te genezen. Die nieuwe medicijnen en technieken zijn vaak duur. Die hebben medicijnen en andere zorg nodig, en ook dat kost geld.
Wat zijn de kosten van de gezondheidszorg in Nederland?
In totaal werd via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen in 2020 per persoon gemiddeld 6660 euro uitgegeven aan zorg. Dat is ongeveer 475 euro meer dan in 2019. Door de extra uitgaven vanwege de coronacrisis zijn de overheidsuitgaven aan zorg en welzijn per persoon gestegen met 28 procent, circa 340 euro.
Wat zijn de kosten van de gezondheidszorg?
Aan gezondheidszorg spendeerde Nederland in 2019 80,9 miljard euro en in 2018 77,2 miljard euro. In beide jaren was dat circa 10 procent van het bruto binnenlands product. Dat is vergelijkbaar met het percentage gezondheidszorguitgaven in Noorwegen, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.
Waarom is het ziekenfonds afgeschaft?
Het ziekenfonds werd in 2006 afgeschaft. Zij wijzen erop dat het ziekenfonds niet langer houdbaar was. Het systeem van de ziekenfondsverzekering en de particuliere verzekering die was gebonden aan een inkomensgrens zou leiden tot tweedeling in de zorg en ongelijke behandeling van zieken.
Waarom marktwerking?
Marktwerking leidt tot concurrentie tussen en specialisatie van aanbieders. Marktwerking leidt tot nieuwe toetreders, innovatieve producten en nieuwe behandelwijzen. De individuele keuzevrijheid neemt toe. Patiënten kunnen kiezen tussen verzekeraars en (gecontracteerde) aanbieders.
Wat vormt binnen de zorg een grote kostenpost?
Bij de berekening van het CBS wordt rekening gehouden met alle zorgkosten binnen de sector zorg en welzijn. Daartoe behoort onder meer medisch specialistische zorg, huisartsenzorg, verpleging en verzorging, kinderopvang en maatschappelijke opvang. De Zorgverzekeringswet blijft de grootste kostenpost binnen de zorg.
Heeft Nederland goede zorg?
Het Nederlandse zorg- en ziektekostenstelsel is wederom de beste in heel Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI), een onderzoeksrapport dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het gerenommeerde Health Consumer Powerhouse (HCP) in Zweden.