Waarom stijgt de vleesconsumptie?

Waarom stijgt de vleesconsumptie?

Het eten van vlees heeft een grote impact op het klimaat en het milieu. De productie van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen veroorzaakt veel minder milieuschade dan die van vlees. Voor 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal (veevoer) nodig (Milieu Centraal, 2021b).

Waarom is vlees slecht voor je gezondheid?

Het eten van vlees wordt in het bijzonder gekoppeld aan dikke darmkanker, prostaatkanker, borstkanker, lymfeklierkanker en maagkanker. De reden hiervoor is tweeledig: dierlijke producten bevatten veel stoffen die ons risico op kanker direct verhogen, zoals vetten en carcinogeen heterocyclische aminen.

Waarom is het belangrijk om vlees te eten?

In de westerse wereld eten mensen vlees omdat ze daarvoor kiezen en niet om te overleven. Ze eten het omdat ze het lekker vinden en ze eten het omdat het altijd zo gedaan is.

Is Nederland minder vlees gaan eten?

Ongeveer een derde van de Nederlandse volwassenen is het afgelopen jaar minder vlees gaan eten en een half procent is er helemaal mee gestopt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Acht op de tien mensen zeggen niet meer elke dag vlees te eten. 30 procent eet vijf of zes dagen per week vlees.

Welk vlees beste voor milieu?

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Als je vlees vergelijkt met andere eiwitrijke producten kun je voor het milieu beter kiezen voor plantaardige producten (zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu). Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact.

Welk vlees is het duurzaamst?

In alle studies is er één constante: kip heeft de laagste milieu-impact, rundvlees de hoogste en varkensvlees zit daar tussenin. Volgens onderzoek van de Europese Commissie is een kilo kip goed voor het equivalent van 4,9 kilogram CO2, een kilo varkensvlees voor 7,5 kilogram en rundvlees voor 22,2 kilogram.

Waarom vlees eten slecht is?

Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven