Inhoudsopgave
- 1 Waarom struikelt een paard?
- 2 Kan een paard struikelen?
- 3 Wat moet je doen als je paard struikelt?
- 4 Hoe kan een paard Spierbevangen raken?
- 5 Hoe krijg je een hoefzweer?
- 6 Wat te doen bij kissing spines?
- 7 Wat te doen bij Spierbevangenheid?
- 8 Hoe krijgt een paard een blein?
- 9 Hoe kun je zien dat paard artrose?
- 10 Heeft een paard met artrose pijn?
- 11 Is artrose erfelijk bij paarden?
Waarom struikelt een paard?
Struikelen komt vaak voor als een paard te snel beweegt. Dan gaat hij meer op zijn voorhand lopen en struikelt hij sneller. Ook als hij zich sterk maakt tegen een ruiterhulp kan hij eerder struikelen. Ook dan helpt het om een halve ophouding te maken en het tempo iets te verlagen.
Kan een paard struikelen?
Het paard kan namelijk struikelen door iets wat je doet of juist door iets wat je niet doet. Wees een actieve ruiter, zodat je jouw paard door deze momenten heen kunt helpen. Jouw vaardigheid om problemen op te lossen, helpt jouw paard om een betere balans te vinden tijdens het rijden.
Wat moet je doen als je paard struikelt?
Zorg dat ze op eigen benen blijven lopen, terwijl je geleidelijk de teugels uit je hand laat gaan. Het paard mag nergens zwaar gaan leunen. Doet hij dat wel, pak de teugels dan weer korter en rijd opnieuw voorwaarts.”
Wat is Spondylose bij paarden?
Artrose kan in alle gewrichten van het lichaam ontstaan, ook in de gewrichten van de rug. We spreken van spondylose wanneer er tussen twee wervels, als reactie op de artrose, nieuw bot wordt gevormd. Het nieuwe bot vormt een soort “bruggetje” tussen twee wervels en daardoor kan het gewricht niet meer bewegen.
Wat is narcolepsie bij paarden?
Narcolepsie is een slaapziekte bij paarden. De aandoening wordt veroorzaakt door een afwijking in de hersenen en zorgt ervoor dat een paard simpelweg in slaap valt. Dat vallen doen ze dan ook letterlijk. In veel gevallen laat het paard zijn hoofd hangen en ‘knikt’ hij als het ware door zijn benen.
Hoe kan een paard Spierbevangen raken?
Spierbevangenheid kan veel oorzaken hebben, zoals een tekort aan elektrolyten door overmatig zweten, een te zware training als het paard niet in goede conditie of ziek is, een stofwisselingsziekte of een tekort aan vitamine E of selenium.
Hoe krijg je een hoefzweer?
Een hoefzweer kan op verschillende manieren ontstaan. Een paard met slecht onderhouden hoeven heeft de meeste kans op hoefzweren. Maar het paard kan ook in iets scherps hebben getrapt of op een steen hebben gestaan waardoor een kneuzing ontstaat, die later geïnfecteerd raakt.
Wat te doen bij kissing spines?
De therapie kan bestaan uit het plaatselijk inspuiten van de kissing spines met ontstekingsremmers onder echobegeleiding. Ook kan de rug behandeld worden met mesotherapie (foto’s), waarbij met kleine naaldjes de gehele rug ingespoten wordt. Dit heeft een langdurig pijnstillend en spierontspannend effect.
Wat is Facetartrose?
Facetartrose is een aandoening van uw facetgewrichtjes. Deze gewrichtjes zitten aan de achterkant van uw rug en verbinden telkens twee opeenvolgende ruggenwervels met elkaar. Tussen deze gewrichtjes zit kraakbeen. Als u ouder wordt verdunt uw kraakbeen en kan uw rug pijnlijk of stijf voelen.
Welke paarden zijn vooral vatbaar voor tying up?
Spierbevangenheid (ook bekend onder de noemer tying-up of maandagziekte) is een aandoening waarbij de spierstofwisseling is verstoord. Dit zorgt voor plotselinge (ernstige) verzuring van de achterhandspieren. Met name de broek, lenden, kruis en rugspieren zijn hier het meest vatbaar voor.
Wat te doen bij Spierbevangenheid?
Dit kun je doen bij een spierbevangen paard
- Geef je paard ondertussen zoveel mogelijk rust.
- Hou je paard warm onder een deken en zorg dat hij uit de wind staat.
- Zet hem in een ruime box, zodat je paard zich niet kan bezeren.
- Geef hem onbeperkt hooi dat laag in het suiker staat en laat hem voldoende drinken.
Hoe krijgt een paard een blein?
Heeft je paard regelmatig een hoefzweer of blein dan kan dat te maken hebben met de voeding of bijvoorbeeld hormoonhuishouding. Het kan ook zijn dat je paard dunne zolen heeft waardoor er snel kneuzingen ontstaan. Hierdoor sterft steeds materiaal af dat weer opgeruimd moet worden.
Hoe kun je zien dat paard artrose?
Symptomen van artrose bij paarden
- Stijve beweging, vooral na rust.
- Moeite met opstaan, langzaam op gang komen.
- Bij artrose in de hals of nek: moeite hebben met halsstrekken en/of inbuigen van de hals.
- Artrose in het kaakgewricht: moeilijk kauwen, scheef kauwen of aan één kant kauwen.
Wat te doen met een paard met artrose?
Hebben paarden artrose, dan is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk bewegen. Maar op een rustige manier, zodat de gewrichten worden ‘gesmeerd’ door de vloeistof (synovia) die erin zit. Piekbelasting, dus ineens heel veel doen, moet juist worden vermeden.
Wat kun je met een paard met artrose?
Blijf erbij, zodat je kunt ingrijpen als je paard er moeite mee heeft.
- Bied paarden met artrose zoveel mogelijk rustige beweging.
- Stimuleer beweging door ruwvoer op verschillende plaatsen aan te bieden en hem met vriendjes te laten lopen.
- Zorg dat je paard niet te dik wordt.
Heeft een paard met artrose pijn?
Als een paard last heeft van artrose is er sprake van problemen met het kraakbeen van het gewricht, door bv slijtage, maar ook door blessures. Daardoor kan het gewricht minder soepel bewegen en zeker ook pijn veroorzaken. Dit betekent dat artrose overal kan ontstaan.
Is artrose erfelijk bij paarden?
Het ontstaat niet alleen door slijtage. Beschadigingen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld door overbelasting of ongelukken, kunnen ook tot artrose leiden. Erfelijkheid speelt een rol. Maar de manier waarop paarden worden getraind en gehouden is van grote invloed op het ontstaan ervan.