Inhoudsopgave
Waarom toeslag op treinkaartje?
Dit kaartje is onmisbaar voor houders van een Voordeelurenabonnement die niet met de OV-chipkaart uit de voeten kunnen. Daarnaast is dit een beperking van de mogelijkheid om van de ‘meereiskorting’ te profiteren: dit is straks alleen nog mogelijk voor wie een OV-chipkaart en reissaldo heeft aangeschaft.
Waarom 1 euro toeslag op treinkaartje?
Als u bij de kaartautomaat een eenmalige chipkaart aanschaft, betaalt u een toeslag van een euro. Deze toeslag is er om de kosten te dekken die NS maakt, zoals de inkoop van kaartjes met een chip erin en de exploitatiekosten voor de automaten en balies waar deze kaart beschikbaar is.
Waarom toeslag intercity direct?
In een reactie laat de NS weten dat de kosten van de hogesnelheidslijn en het investeren in nieuwe treinstellen is doorberekend in de prijs. Bovendien zou het zonder toeslag te druk worden in de Intercity Direct, in het pre-corona-tijdperk de snelst groeiende lijn.
Hoe werd spoorlijn 54 in de volksmond genoemd?
Tot 1951 was er een treinverbinding Mechelen Terneuzen (M-T). De spoorlijn 54 werd in de volksmond ‘Morgen terug’ genoemd, omdat de trein pas de volgende dag terugkwam. De spoorbaan Terneuzen-Mechelen had haar station in Hulst aan het Stationsplein.
Waar betaal ik toeslag intercity direct?
Je koopt de Intercity direct Toeslag bij de Toeslagzuil op het vertrekperron, online als e-ticket, bij de NS-kaartautomaat of bij de servicebalie op het station. Hoe werkt de Toeslagzuil? Houd op het vertrekperron je OV-chipkaart of NS-Business Card voor de lezer van de Toeslagzuil.
Wat is het verschil tussen een intercity en een intercity direct?
Intercity direct is de naam voor de trein tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda die over de hogesnelheidslijn rijdt. Alleen als je deze trein neemt en ermee reist tussen Schiphol en Rotterdam, dan moet je een toeslag betalen. Met normale intercity’s kun je gewoon reizen zonder toeslag te betalen.