Inhoudsopgave
Waarom TPV?
Als de darmen niet voldoende voeding (en/of vocht) kunnen opnemen, is het mogelijk dit via de bloedbaan toe te dienen. Zo krijgt u toch de benodigde voeding, vitamines en mineralen (en/of vocht) binnen. Deze methode heet totale parenterale voeding (TPV). Parenteraal betekent letterlijk ‘buiten de darm’.
Hoe lang mag TPN gegeven worden?
De TPN mag niet langer dan 24 uur aanhangen. Controleer dagelijks de insteekplaats van de katheter op roodheid, zwelling en etter.
Hoe wordt TPN toegediend?
De kleine bloedvaten raken door TPN geïrriteerd. Daarom kan TPN niet via een standaard infuuskatheter worden toegediend. Het toedi- enen van de voeding gebeurt liefst via een getunnelde katheter die zich in de grote bloedvaten bevindt. In sommige gevallen is ook een poortkatheter of PICC-katheter mogelijk.
Wat kost TPV voeding?
Ten behoeve van de bepaling van het financiële kader voor de geneeskundige zorg geven wij u mee dat de huidige en te verwachten kosten voor parenterale voeding jaarlijks tussen de € 7,2 miljoen en € 9,2 miljoen zullen bedragen.
Waaruit bestaat TPV?
Samenstelling parenterale voeding Parenterale voeding bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Zoals energie, eiwit, vet en koolhydraten, vocht, vitamines en mineralen. Het wordt daarom ook wel totale parenterale voeding (TPV) genoemd.
Welke drie voedingsstoffen kunnen worden toegediend via het infuus?
Totale Parenterale Voeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen zoals glucose, eiwitten, vetten en elektrolyten, net als in normale voeding. De voeding is zo bewerkt, dat deze zonder vertering in het maag-darmkanaal rechtstreeks in de bloedbaan kan worden toegediend.
Wat zit er allemaal in sondevoeding?
Sondevoeding is een dunne, vloeibare voeding. Hierin zitten alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft. Denk daarbij aan koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en water. Er zijn verschillende soorten sondevoedingen.
Waaruit bestaat parenterale voeding?
Parenterale voeding bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Zoals energie, eiwit, vet en koolhydraten, vocht, vitamines en mineralen. Het wordt daarom ook wel totale parenterale voeding (TPV) genoemd.
Wat is Infuusvoeding?
Voeding via een infuus Hiervoor wordt een dun slangetje (een centraal veneuze katheter) geplaatst in een groot bloedvat. Infuusvoeding is dus voeding die via een infuus direct in de bloedbaan wordt toegediend. Infuusvoeding wordt ook wel parenterale voeding genoemd. Parenteraal betekent buiten het maag-darmkanaal om.
Is TPV sondevoeding?
Parenterale voeding kan als volledige voeding worden gegeven, of als aanvulling op sondevoeding, drinkvoeding of het gewone eten en drinken. Parenterale voeding heeft nooit de voorkeur als het mogelijk is om via de darmen voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Wat is een enterale toediening?
Het rechtstreeks in de maag of de dunne darm inbrengen van voedingsstoffen en andere stoffen. Enterale voeding kan toegediend worden in vloeibare vorm m.b.v. een nasogastrische sonde (NS) die in de neus ingebracht wordt en die men laat afdalen in de farynx (of de keelholte) tot aan de slokdarm en vervolgens de maag.
Wat is TPV zorg?
Patiënten kunnen door een (chronische) aandoening van het maagdarmkanaal soms niet voldoende voeding en/of vocht opnemen of verdragen. TPV houdt in dat de voeding via een infuuspomp met een dun slangetje rechtstreeks in de bloedbaan gaat. …