Inhoudsopgave
Waarom vieren ze Allerheiligen?
Allerheiligen (Sollemnitas Omnium Sanctorum in het Latijn) is een christelijk feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Het is een jaarlijkse feestdag, die door Rooms-katholieken en anglicanen op 1 november gevierd wordt. In de Rooms-Katholieke Kerk is het een hoogfeest.
Waarom vieren we dankdag?
Voor christenen is het najaar de tijd om God te danken voor de oogst. Vooral protestanten doen dat op de Dankdag voor het gewas, als ze de kerk versieren met bloemen of vruchten. Niet-boeren danken vaak voor werk dat ze hebben kunnen doen op bijvoorbeeld hun kantoor.
Waarom viert men Allerzielen?
Allerzielen is een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie. Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf.
Wat te doen Allerheiligen?
Wij geven zes tips voor wie naar het kerkhof wil – en voor wie daar liever ver vandaan blijft. Van troostconcerten tot lichtfestivals….Wat te doen op 1 november?
- Sfeer op het kerkhof met Reveil.
- Een knisperende herfstwandeling.
- Het verhaal van Wortel.
- Circus in het bos.
- Licht in de duisternis in Brussel.
Hoe is biddag ontstaan?
De dag was ooit door de protestantse Duitse rijkskanselier Bismarck ingesteld, omdat hij het belangrijk vond dat ook de protestanten een eigen gebedsdag hadden. In 1995 werd de dag officieel afgeschaft. In sommige Evangelische kerken wordt er nog wel aandacht aan deze gebedsdag besteed.
Is het vandaag dankdag?
De ‘Dankdag voor Gewas en Arbeid’ wordt iedere eerste woensdag van november gehouden. In 2021 is dat op woensdag 3 november. Op deze dag dankt de protestante kerkgemeenschap, tijdens een viering, God voor de verkregen gewassen. Een dankdag is een gebruik uit de Middeleeuwen.