Waarom voel ik geen emoties meer?

Waarom voel ik geen emoties meer?

Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed.

Kan geen emoties uiten?

Mensen die hieraan lijden hebben te maken met moeilijkheden met het verwoorden en begrijpen van emoties en met het omgaan met hun emoties. Ze zijn slecht in staat lichamelijke gewaarwordingen te kunnen zien als uiting van hun emoties. De term is in 1972 bedacht door Peter Sifneos.

Wat doen emoties met je?

Doordat je bijvoorbeeld denkt aan iets spannends, ga je hoger ademhalen en gaat je hart sneller kloppen. Je gedachten leiden dan tot een lichamelijke verandering. Na het voelen komt pas de emotie en deze brengt je in beweging of zet je aan tot actie.

Waarom heb ik geen gevoel?

Bijvoorbeeld een depressie. Niks meer voelen betekent vaak dat je waarschijnlijk denkt dat je leven geen zin meer heeft. Als je dat denkt, is het goed mogelijk dat je ook gaat denken aan zelfdoding. Een afgevlakt gevoel of emotioneel verdoofd zijn, ontnemen iemand doorgaans ook de lust om te leven.

Waarom voel ik me vaak down?

Als je een aantal dagen van slag bent door een persoonlijke tegenslag of wanneer je al een tijdje niet in je ‘hum’ bent, is er geen reden voor ongerustheid. Iedereen voelt zich wel eens somber of down en tijdelijke somberheid hoort bij het leven. Het is een reactie die vanzelf weer over gaat.

Hoe voel ik emoties?

Hoe doe je dat, je emoties voelen?

  • Zoek voor de beschreven gevoelens een moment in je leven waarin je deze gevoelens beleefde.
  • Goed zitten, neem de ruimte.
  • Visualiseer het moment in detail.
  • Laat de beelden aan je voorbij trekken.

Kan niet uiten?

Veel mensen vinden het moeilijk om hun emoties te uiten. Het is wetenschappelijk bewezen dat het vermijden en onderdrukken van emoties negatieve psychologische gevolgen kan hebben. Mindfulness, yoga of meditatie kunnen je o.a. helpen je emoties te accepteren en leren hoe je ermee om kunt gaan.

Hoe leer je gevoelens te uiten?

Verder is het goed om expliciet je gevoel te benoemen. Goed dus als je er zelf de juiste woorden aan geeft! Geef tijdens het gesprek ook aan wat je van de ander verwacht (alleen luisteren of ook advies of een oplossing). Je gesprekspartner kan je dan precies geven waar jij behoefte aan hebt.

Wat is een goede manier om emoties te beheersen?

Maar het kan nog veel meer voor je doen. Schrijven kan helpen herinne……Belangrijk bij stap 3:

  1. Niet filteren, polijsten, piekeren. Geef jezelf toestemming om op te schrijven wat er in je opkomt.
  2. Tolereer onzekerheid. Zie je jezelf dingen opschrijven die je zelf niet begrijpt?
  3. Hou je niet in.

Welke gevoelens heb je?

Er zijn 6 basisemoties (dit zijn aangeboren, dus universele emoties)

  • Vreugde. Aanverwant: gelukkig, opgelucht, plezier, tevreden, vervoerd, verrukt, trots, extase, euforisch, genot, enthousiast.
  • Verdriet.
  • Angst.
  • Boosheid.
  • Verbazing/verrassing.
  • Afschuw/walging.

Wat doe je als je het even niet meer ziet zitten?

Heb je het gevoel dat alles misgaat en je niet meer weet wat je moet doen? Als je het niet meer zit zitten is het goed om hulp te zoeken en het gesprek met iemand aan te gaan. Praten over dit soort gedachten kan helpen om ruimte in je hoofd te creëren en je wat meer rust te geven.

Wat betekent Ik voel me down?

Ik voel me down en somber Depressieve gevoelens kunnen ontstaan nadat je een vervelende gebeurtenis of een moeilijke periode achter de rug hebt – bv. plotseling verlies van iets of iemand wat je dierbaar is of een opeenstapeling van tegenslag.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven