Inhoudsopgave
- 1 Waarom vrijheid van onderwijs?
- 2 Wat staat er in artikel 23?
- 3 Is naar school gaan een grondrecht?
- 4 Wat staat er in de grondwet over onderwijs?
- 5 Wat staat er in artikel 19?
- 6 Welke twee grondrechten botsen als een katholieke school weigert een islamitische docent aan te nemen?
- 7 Wat is recht op onderwijs?
- 8 Hoeveel openbare scholen?
Waarom vrijheid van onderwijs?
Vrijheid van onderwijs betekent ook dat ouders voor hun kinderen mogen kiezen tussen openbare scholen, onderwijs dat is gebaseerd op een religieuze of levensbeschouwelijke visie (bijzonder onderwijs), en thuisonderwijs. Uiteindelijk is de vrijheid van onderwijs bedoeld om onderwijsmonopolies te voorkomen.
Wat staat er in artikel 23?
Artikel 23 regelt dat zorg voor en toezicht op het onderwijs een taak is van de overheid en het geven van onderwijs vrij is. De wetgever is bij het toezicht verplicht om rekening te houden met ieders levensbeschouwing. Het recht van scholen om leerlingen op basis van levensbeschouwing te weigeren wordt dus ingeperkt.
Hoe is artikel 23 ontstaan?
Het huidige Grondwetsartikel (artikel 23) dateert grotendeels uit 1917. In dat jaar werd na jarenlange strijd een politiek compromis bereikt, waardoor er financiële gelijkstelling kwam tussen bijzonder en openbaar onderwijs. Dit artikel gaat zowel in op de historische context als op de actuele discussies.
Is naar school gaan een grondrecht?
In Nederland geldt de Leerplichtwet. Dat betekent dat Nederlandse kinderen niet alleen het recht op onderwijs hebben, maar ze hebben zelfs de plicht hebben om naar school te gaan.
Wat staat er in de grondwet over onderwijs?
In artikel 23 is vastgelegd dat het onderwijs voorwerp van overheidszorg is, en dat het geven van onderwijs vrij is, behoudens het bij de wet te regelen toezicht van de overheid. Het derde en vierde lid bevatten de grondwettelijke waarborgen met betrekking tot het openbaar onderwijs.
Waar staat openbaar onderwijs voor?
Het openbaar onderwijs is een onderwijsvorm in Nederland die openstaat voor alle kinderen. Dit in tegenstelling tot het bijzonder onderwijs, waar kinderen naartoe gaan waar ouders een specifieke religie of levensbeschouwing als leidend willen zien op school.
Wat staat er in artikel 19?
De overheid moet bevorderen dat er in Nederland voldoende werk is. Ook maakt ze regels voor rechtspositie, arbeidsomstandigheden en medezeggenschap. Als je je als Nederlander aan de wet houdt, ben je vrij om het beroep te kiezen dat je wilt.
Welke twee grondrechten botsen als een katholieke school weigert een islamitische docent aan te nemen?
Het is ontoelaatbaar mensen te discrimineren op persoonskenmerken waar zij zelf niets aan kunnen doen, zoals ras, handicap, leeftijd of seksuele oriëntatie. Een orthodoxe school mag een leraar wel weigeren omdat hij een andere overtuiging is toegedaan, bijvoorbeeld omdat hij atheïst is.
Hoe liep de schoolstrijd af?
De gelijkstelling van bijzonder aan openbaar onderwijs werd bepaald met de Pacificatie van 1917, die het einde van de zwaarbevochten ‘schoolstrijd’ markeerde. De openbare scholen behielden een milde vorm van protestants onderwijs, maar veel protestanten hadden behoefte aan een meer orthodoxe vorm van onderwijs.
Wat is recht op onderwijs?
Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs. Jij dus ook. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag: een afspraak die 196 landen met elkaar hebben gemaakt over de rechten van kinderen. Het recht op goed onderwijs betekent dat je naar school moet kunnen gaan, en dat je goed les moet krijgen, op een manier die bij je past.
Hoeveel openbare scholen?
Het totale aantal basisscholen nam in 2008-2009 slechts met drie af ten opzichte van het jaar daarvoor. Er zijn er nu 6910, verspreid over 7072 vestigingen. Sedert het midden van de jaren negentig nam het aantal leerlingen per vestiging met 10% toe, van gemiddeld 199 leerlingen naar 220 leerlingen.