Inhoudsopgave
Waarom werd Radio Oranje uitgezonden?
De zender was bedoeld als bindmiddel tussen bezet Nederland en de Nederlandse kolonie in Londen. Vanuit de BBC studio’s werd geprobeerd de Duitse propaganda te bestrijden, het vertrouwen in de bevrijding hoog te houden en het vaderland van nieuws te voorzien.
Wat deed Radio Oranje?
Radio Oranje, ‘De stem van strijdend Nederland’, is een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. Koningin Wilhelmina spreekt het Nederlandse volk tijdens de oorlog 34 keer toe om het een hart onder de riem te steken. …
Hoe heette het radiostation in wo2 waardoor men in Nederland op de hoogte bleef van wat er in de wereld gebeurde?
Radio Oranje, “De stem van strijdend Nederland”, was een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Wat deed koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog?
Toen in mei 1940 de Duitsers Nederland binnen vielen, vluchtte de Nederlandse koninklijke familie, onder dwang van het kabinet, naar Engeland. Wilhelmina was op dat moment koningin van Nederland en groeide uit tot een symbool van verzet tegen de Duitsers.
Wat is het verband tussen Radio Oranje en het verzet?
Verzet via de radio De zender was bedoeld als bindmiddel tussen bezet Nederland en de Nederlandse regering in Londen. Koningin Wilhelmina sprak 48 keer voor de microfoon van Radio Oranje met het doel om de Nederlandse bevolking moed in te spreken. Sommige mensen zijn van mening dat ze dat vaker had moeten doen.
Waar luisterde mensen in het geheim naar?
Iedereen die een radio had, bleef in het geheim naar Radio Oranje en de BBC luisteren. Bovendien verschenen er vanaf 1943 veel meer illegale krantjes, tijdschriften en andersoortig verzetsliteratuur.
Wat deed het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er overal in Europa personen en organisaties die zich verzetten tegen de Duitse bezetters. Ook in Nederland is er verzet. Het verzet, ook wel ‘de ondergrondse’ genoemd, saboteert het beleid van de bezetter door nazi’s en collaborateurs te doden en andere aanslagen te plegen.
Waarom gingen Nederlanders in het verzet?
In Nederland ontstaan verschillende geheime groepen en organisaties die zich bezig houden met het verzet. Hiervoor zijn verschillende redenen. De een doet het uit liefde voor het land en de koningin (Koning Wilhelmina) terwijl de ander het doet omdat hij een communist is.