Inhoudsopgave
Waarom wordt een kalfje gelijk bij de moeder weggehaald?
De reden waarom dit gebeurt, is omdat dit in de huidige realiteit het beste is voor het kalf en de koe. Hoe langer je kalf en koe bij elkaar laat, hoe zwaarder het afscheid en hoe groter de stress. Bovendien is het sneller scheiden ook beter voor de gezondheid van het kalf: zo zijn ze minder vatbaar voor ziektes.
Hoe lang drinken kalfjes bij hun moeder?
De eerste twee maanden mogen ze onbeperkt bij hun eigen moeder melk drinken. Voor de moederkoe is het fijn om haar kind bij zich te houden: daarmee kan ze haar natuurlijke moederinstinct uitleven. Bovendien zorgt zij veel beter voor het kalfje dan ik dat kan.
Hoe verzorg je een kalfje?
Een pasgeboren kalf heeft in het begin maar weinig afweer. Het is belangrijk dat het kalf de eerste dagen biest (van de eigen moeder) krijgt omdat die veel antistoffen (eiwitten) bevat. Binnen 6 uur dient het zoveel mogelijk biest te krijgen, in ieder geval minimaal 2 liter.
Wat krijgen kalfjes te drinken?
Kalveren drinken de eerste maand ongeveer tien liter melk per dag als het gaat om melk van de moeder. Daarna zelfs wel vijftien liter per dag. Van kunstmelk drinken/krijgen ze minder per dag. Al vrij snel leert een kalf ook om water en ruwvoer zoals gras, kuil en hooi te eten.
Hoe lang drinkt een kalf bij de koe?
In de laatste weken van de zoogperiode, die zo’n acht tot twaalf maanden duurt, laat de moeder het drinken steeds minder toe. De melkgift neemt af en het kalf leert ruwvoer en brok te eten.
Hoe lang moet een kalf bij de koe blijven?
In natuurlijke omstandigheden blijven kalveren gedurende zes tot twaalf maanden bij hun moeder, om geleidelijk afscheid te nemen. Daar komt bij dat een koe net als de mens het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ oxytocine heeft.
Hoe krijgt een koe een kalf?
Tijdens de dracht ligt het kalf op zijn zij in de baarmoeder van de koe. Bij de geboorte wordt het jonge dier gedraaid naar buikligging, zodat het met gestrekte voorpootjes (kopligging) danwel achterpootjes (stuitligging) uit de schede kan komen.
Waarom zitten kalfjes in kleine hokjes?
Kalveren worden in de melkveehouderij vrijwel direct na de geboorte bij de moeder weggehaald. De eerste weken wordt het kalf alleen in een klein hok gezet. Zo leert hij sneller uit een emmer te drinken. De kalfjes mogen niet bij elkaar staan, omdat ze dan urine uit elkaars geslachtsdelen zuigen.