Waarom zal Canada aardolie uit teerzanden willen winnen ook al kost het meer energie en geld?

Waarom zal Canada aardolie uit teerzanden willen winnen ook al kost het meer energie en geld?

Afval verzamelt zich in grote gifmeren die het landschap en het water vervuilen. Er zijn grote hoeveelheden water nodig om de olie van diep onder de grond naar de oppervlakte te halen. Daar bovenop is nóg meer water en energie nodig om de olie te raffineren tot iets dat lijkt op bruikbare brandstof.

Wat zijn oliezanden?

(bitumeus zand, oliezand), zandformatie gedrenkt met een zwart gekleurd, dik vloeibaar viskeus bitumen. Teerzanden komen op vele plaatsen voor: o.a. in Canada, de vs, Venezuela, Malagasië, Roemenië, Albanië en de USSR.

Hoe krijg je olie uit teerzanden?

Olie krijg je uit het teerzand door het af te graven en dan bij hoge temperatuur de olie van het zand te scheiden. Of, als de olie dieper in de grond zit, met hete stoom zacht te maken en op te pompen.

Hoe wordt teerzand gewonnen?

Teerzanden bestaan uit zand, klei, water en teer. Dit mengsel kan via een ingewikkeld productieproces worden gescheiden, waarna er bitumen overblijft. Bitumen lijkt op ruwe olie, maar is dikker en stroperiger. Dit kan vervolgens door chemische bewerking worden omgezet in lichte, synthetische olie.

Welke fossiele brandstof wint men uit teerzand?

Teerzanden zijn afzettingen van zand, klei, water en bitumen. De bitumen, die tot olieproducten verwerkt kunnen worden, zijn door de hoge prijzen op de oliemarkten een interessant alternatief voor aardolie geworden.

Hoe ontstaan teerzanden?

In de teerzanden wordt geen pure olie ontgonnen, maar bitumen, een mengsel van aardolie, water, klei en zand. Op de meeste plekken zit het bitumen zo diep in de grond dat grote hoeveelheden stoom met chemicaliën in de aarde worden gepompt.

Hoe ontstaat teerzand?

Waar wordt teerzand voor gebruikt?

Teerzanden zijn afzettingen van zand, klei en bitumen. De bitumen, die tot olieproducten verwerkt kunnen worden, zijn door de hoge prijzen op de oliemarkten een interessant alternatief voor aardolie geworden. De huidige technieken veroorzaken grote CO2 emisies, water en bodem verontreiniging.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven