Waarom zelfsturende teams niet altijd werken?

Waarom zelfsturende teams niet altijd werken?

Zelfsturende teams vragen duidelijke grenzen: vrijheid zonder grenzen is grenzeloosheid. Bij implementatie van zelfsturende teams komt de verantwoordelijkheid in de organisatie lager te liggen. Professionals hebben meer ruimte om zelf invulling te geven aan hun werk.

Waarom zelfsturend?

Zelfsturing en zelforganisatie worden steeds meer gezien als de manier om wendbaarder en daarmee slimmer te organiseren. Alexander legt uit dat het verschil tussen zelfsturing en zelforganisatie zit in wie het doel bepaalt: bij zelfsturing doet het team dit zelf en bij zelforganisatie bepaalt een manager dat.

Waarom zelforganisatie?

Zelforganisatie stimuleert een noodzakelijke beweging van “medewerkers beheersen en controleren” naar “kundige professionals vertrouwen”. Een beweging waarin niet meer vóór medewerkers, maar mét medewerkers wordt gedacht over werk. Wanneer zelforganisatie goed uitgevoerd wordt leidt dit tot meer tevreden medewerkers.

Hoe werkt een zelfsturend team?

Bij zelfsturing krijgt een team een grote mate van beslissingsbevoegdheid om het eigen werk te ontwerpen, aan te sturen en uit te voeren. Met als veronderstelling dat het organiseren van het eigen werk door de medewerker de kwaliteit en doelmatigheid van het werk ten goede komt.

Wat is zelforganisatie in de zorg?

In een zelfsturing of zelforganisatie zie je dat er meer wordt samengewerkt met andere disciplines en over organisatiegrenzen heen. Dat betekent voor cliënten een integrale aanpak met invalshoeken van verschillende disciplines zodat de beste zorg voor de cliënt ontstaat.

Wat is een zelforganisatie?

Bij zelforganisatie werkt elke groep naar hetzelfde doel van de organisatie toe. De beslissingsbevoegdheid ligt niet bij een hoger management of directie maar is gestructureerd verdeeld binnen het hele proces en door de hele organisatie.

Wat is het verschil tussen zelfsturing en zelforganisatie?

Toch is er een duidelijk verschil. Een zelfsturend team bepaalt zelfstandig de teamdoelen en kaders en beoordeelt zichzelf. Een zelfsturend team heeft geen teamleider, ieder lid is gelijkwaardig verantwoordelijk. Bij een zelforganiserend team staat leidinggevende aan de zijlijn.

Waarin verschilt een zelfsturend team van een gewoon team?

Bij zelfsturing bepaalt de groep of het team zelf het doel en op welke manier ze willen werken. Het team heeft zelf als het ware het stuur in handen en alle vrijheid om te bepalen welke weg ze nemen en wat het doel is. Een zelfsturend team wordt daarmee een op zichzelf staand onderdeel binnen een organisatie.

Waarom zelfsturing?

Wat doet een zelfsturend team in de zorg?

Betere samenwerking tussen afdelingen: zelfsturende teams bevorderen samenwerking tussen afdelingen. Zo kunnen organisaties sneller reageren op nieuwe innovatieve processen binnen het bedrijf en zich aanpassen aan veranderingen van de eigen dienst en product.

https://www.youtube.com/watch?v=LgNVIgRY3UI

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven