Inhoudsopgave
Waarom zetten bloedvaten uit bij sepsis?
Het lichaam reageert hierop door het hart sneller te laten kloppen. Sepsis kan er ook voor zorgen dat het bloed stolt. Er ontstaan dan heel veel kleine bloedstolseltjes in kleine bloedvaatjes. Hierdoor stroomt er te weinig bloed door delen van weefsels en organen.
Hoe weet je of je sepsis hebt?
Een bloedvergiftiging ontstaat door een verspreiding van bacteriën in het bloed. Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Bekende symptomen van bloedvergiftiging zijn een snelle hartslag, bloeddrukdaling, koorts, koude rillingen en verwardheid.
Hoe voelt een bloedvergiftiging?
Klachten bloedvergiftiging Hoesten, slijm opgeven en ademnood passen bijvoorbeeld bij een longontsteking. Als zo’n ontsteking leidt tot een bloedvergiftiging, krijgen patiënten vaak last van rillerigheid, koorts, zich niet lekker voelen, misselijkheid, braken en diarree. Oudere mensen raken vaak verward (delier).
Wat na sepsis?
Veel mensen ervaren na een sepsis neurocognitieve klachten (problemen met het geheugen, de concentratie, het verdelen van de aandacht, multitasken, etc.). Dit heeft te maken met het feit dat het brein bij een sepsis zwaar onder vuur ligt. Ook klachten van overprikkeling komen veel voor.
Hoe snel gaat sepsis?
Bij sepsis tasten de bacteriën niet alleen een orgaan (bijv. de longen) of orgaanstelsel (bijv. de urinewegen) aan, maar dringen ze meestal ook door tot in de bloedbaan. In dat geval kan de toestand zeer snel verslechteren. Een intensieve behandeling in het ziekenhuis is nodig. Een sepsis is levensbedreigend.
Wat te doen bij sepsis?
Als u een sepsis heeft, wordt u zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht voor een behandeling. U moet snel vocht via een infuus krijgen. In het ziekenhuis krijgt u verschillende onderzoeken om erachter te komen wat de oorzaak is van de sepsis. Zoals bloedonderzoek en een longfoto.
Hoe gevaarlijk is bloedvergiftiging?
Een bloedvergiftiging kan een levensbedreigende situatie zijn. Het kan leiden tot schadelijke gevolgen voor verschillende organen in het lichaam. Bloedvergiftiging vereist dan ook een agressieve aanpak. Patiënten krijgen direct antibiotica om de bacteriën te doden.