Inhoudsopgave
Waarom zijn huizen zo verrekte duur?
Dat hangt van drie dingen af: je vermogen, je inkomen en de prijs van het huis. De kans dat je genoeg geld bezit om in een keer de volledige prijs van een huis te betalen (plus de makelaar, de notaris en de overdrachtsbelasting) is niet zo groot. De meeste kopers hebben daarom een hypotheek nodig.
Waardoor komt het woningtekort?
Te weinig woningen gebouwd Er worden te weinig woningen bij gebouwd (en de bouw gaat te traag om het grote tekort op te vangen). Nóg een oorzaak van het woningtekort: we wonen gemiddeld met minder mensen in een woning, en verwachten ook gemiddeld meer woonoppervlakte per persoon dan een paar jaar geleden.
Waarom bouwen we niet meer huizen?
De afgelopen jaren werd er vooral binnen stads- en dorpsgrenzen gebouwd, om zo de natuur en de buitengebieden te beschermen. Echter is het woningtekort zo hoog dat het taboe op het bouwen in het natuur en de buitengebieden niet meer kan.
Is er een bubbel in de huizenmarkt?
De huizenprijzen blijven maar stijgen en dus duikt steeds vaker de vraag op of de huizenmarkt zich in een bubbel bevindt die op knappen staat. Volgens haar is er niet zozeer sprake van een bubbel, maar eerder van oververhitting. “Met prijsstijgingen van 13% gaat het wel erg hard”, aldus de econoom.
Wat gaan huizenprijzen doen in 2021?
De bank verwacht dat de huizenprijzen in 2021 en 2022 nog met 28 procent gaan stijgen. Dat is omgerekend zo’n 90.000 euro.
Hoe duur zijn huizen?
In het eerste kwartaal van 2021 waren de huizenprijzen zo’n 17 procent hoger dan in 2018, volgens het Duits statistiekbureau. Daarmee kom je ruwweg uit op een mediane prijs van ongeveer 244.000 euro in het eerste kwartaal.
Wat is de gemiddelde huizenprijs in Nederland?
Opnieuw zijn de huizenprijzen in Nederland omhoog gegaan. In het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 419.000 euro. Dat komt neer op een stijging van 19 procent, ten opzichte van het derde kwartaal van 2020.
Waarom is er krapte op de woningmarkt?
Als de vraag stijgt (door huishoudensgroei of – inderdaad – door die lagere rente), én het aanbod blijft gelijk dan neemt de krapte voor huizenzoekers toe. Het is namelijk de combinatie van een stijgende vraag en een achterblijvend aanbod die tot stijgende huizenprijzen leidt.
Hoeveel woningen komt Nederland tekort?
Dit jaar zijn er 8,04 miljoen huishoudens en 7,97 miljoen woningen in Nederland. Met een huishouden wordt het aantal mensen bedoeld dat samen in één huis woont. Bijvoorbeeld een gezin, een gezin mét opa en oma, een stel of iemand alleen. Er is nu een tekort aan zo’n 279.000 woningen.
Hoe ontstaat woningnood?
De 19e eeuw was de tijd van de industriële revolutie. Veel mensen trokken van het platteland naar de steden, op zoek naar werk in de nieuwe industrie. De steden raakten overvol en ontstond woningnood. In de stad Amsterdam bijvoorbeeld werd in die tijd voor het eerst buiten de grachtengordel gebouwd.