Waarom zonk de Britannic?

Waarom zonk de Britannic?

ANTWERPEN – Het schip Britannic, het zusterschip van de Titanic en destijds het grootste schip ter wereld, is in 1916 niet gezonken door een mijn, zoals tot dusver gedacht. Een explosie van binnenuit is vrijwel zeker de oorzaak, ontdekte de Antwerpse duiker Marc Sluszny bij een duikexpeditie.

Hoe diep ligt de Britannic?

Van der Horst noemt de duik naar de Britannic, die in Griekse wateren zonk en nu op zo’n 120 meter diep ligt, vergelijkbaar met een beklimming van de Mount Everest. “We zijn 100 jaar na het zinken van het schip gaan duiken.

Wat betekent Britannic?

De Britannic is een zusterschip van de reusachtige Britse lijnschepen de ‘Titanic’ en de ‘Olympic’. Het schip wordt in februari 1914, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, in de vaart genomen.

Wat is de naam van de boot in Titanic?

Ze zouden bekend worden onder de naam ‘Olympic class liners’. Een van deze drie schepen zou meer dan honderd jaar later nog steeds bekend zijn: de Titanic. Ze had echter nog twee zusterschepen, de Olympic en de Britannic.

Hoe diep ligt de Estonia?

De Estonia ligt op 80 meter diepte in de buurt van het Finse eiland Utö. Volgens de Zweedse krant Aftonbladet hebben duikers al spullen weggehaald uit het wrak.

Hoe is de Britannic gezonken?

Op 21 november 1916 zonk de Britannic in de Egeïsche Zee. Kort na 8.10 uur werd het schip óf getorpedeerd óf het liep op een mijn, waarna het snel zonk. Rond 9.00 uur, toen het achterschip ongeveer 11 graden omhoog stond, maakte het schip slagzij naar stuurboord en verdween onder water. De Britannic zonk in 55 minuten.

Hoe heten boten?

Een aantal boten op een centsprent van rond 1800: kofschip, vissersboot, galei, galjoot, roeiboot met tent, Friese tjalk, hekbootschip, fluit, boeier, een Indisch schip, een damschuit en kaag….Boot (vaartuig)

Boot
Doelgroep personen- en vrachtvervoer / visserij / recreatie
Portaal Verkeer & Vervoer

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven