Inhoudsopgave
Waaruit bestaat de asthenosfeer?
Men neemt aan dat de asthenosfeer grotendeels bestaat uit gesteente met de samenstelling van lherzoliet. Onder de druk- en temperatuuromstandigheden vervormt dit gesteente in de asthenosfeer plastisch. Dit in tegenstelling tot de lithosfeer, waar ook brosse en elastische deformatie plaats kunnen vinden.
Hoe noemen we het materiaal in de aardmantel?
De aardmantel bestaat voornamelijk uit de de mineralen olivijn en soorten pyroxeen. Het bovenste gedeelte van de aardmantel gedraagt zich plastisch door temperaturen boven de 1000 graden Celcius en relatief lage druk. Daardoor ‘drijven’ de aardplaten van de aardkorst op de aardmantel.
Wat zit er in de mantel?
De mantel bestaat grotendeels uit vast materiaal – silicaten, waaronder het magnesium-ijzer silicaat olivijn (Mg,Fe)2(SiO4)) overheerst – zoals blijkt uit het feit dat zowel longitudinale als transversale trillingen zich erin voortplanten.
Wat doet de asthenosfeer?
laag van de mantel die direct onder de vaste lithosfeer ligt. Deze is enigszins vloeibaar en speelt een sleutelrol bij de bewegingen van de tektonische platen.
Hoeveel ijzer op aarde?
Samenstelling van de Aarde in cijfers Er kan een vrij nauwkeurige schatting worden gemaakt van de chemische samenstelling van de Aarde, waaruit blijkt dat acht elementen tezamen ongeveer 98,8 % van de massa vormen: ijzer: 35 % zuurstof: 29 % silicium: 15 %
Wat gebeurt er in de aardmantel?
De aardmantel is de laag in de aarde tussen de aardkorst en de aardkern. De aardmantel is ongeveer 2900 meter dik. In de aardmantel beweegt gesteente onder grote druk en hoge temperatuur. De aardmantel is belangrijk voor de warmte-uitwisseling van de aarde.
Wat zit er allemaal in de aarde?
Samenstelling van de Aarde in cijfers
- ijzer: 35 %
- zuurstof: 29 %
- silicium: 15 %
- magnesium: 13%
- nikkel: 2,5 %
- zwavel: 2,0 %
- calcium: 1,2 %
- aluminium: 1,1 %
Wat is het verschil tussen de lithosfeer en de asthenosfeer?
De lithosfeer of steenschaal is het buitenste gedeelte van de vaste Aarde en is ongeveer 80 km dik (Afhankelijk van of het oceanische of continentale lithosfeer betreft). De lithosfeer verschilt van de onderliggende asthenosfeer doordat het gesteente kouder, sterker en rigider is.