Waaruit bestaat de dagelijkse mondverzorging voor een oudere zorgvrager met zijn eigen gebit?

Waaruit bestaat de dagelijkse mondverzorging voor een oudere zorgvrager met zijn eigen gebit?

2 Een vegetatieve cliënt mag geen gebitsprothese dragen. 2 Poets tanden en kiezen met fluoridehoudende tandpasta. 2 Reinig de ruimte tussen tanden en kiezen en tandvlees met ragers, tandenstokers of flossdraad. 2 Borstel het gehemelte dagelijks voorzichtig schoon.

Wat is een veelvoorkomende oorzaak van een slecht passende prothese bij ouderen?

Daarnaast hebben ouderen vaak een verminderde dorstprikkel. Speeksel, de natuurlijke beschermlaag van het gebit, is minder aanwezig, waardoor allerhande problemen kunnen optreden zoals schimmelinfectie, tandbederf, moeite met spreken en slikken en een slechtere hechting van de gebitsprothese.

Welke gezondheidsproblemen hebben een verband met slechte mondhygiëne?

Verband tussen ziektes in de mond en in het lijf Zo is in verscheidene studies aangetoond dat vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) vaak samengaat met hart- en vaatziektes. Ook blijkt er een link te zijn tussen parodontitis en reuma, diabetes, vroeggeboorte en misschien zelfs erectieproblemen.

Wat is een goede mondzorg bij ouderen?

Het basisadvies is om twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Als je ouder wordt, kan het zijn dat tandenpoetsen – bijvoorbeeld door stijve handen – wat moeilijker wordt. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan dan een oplossing zijn.

Waaruit bestaat een goede mondverzorging?

Door twee keer dag je tanden te poetsen met een hand- of elektrische tandenborstel en een fluoridehoudende tandpasta voorkom je tandplak en gaatjes. Aangevuld met het reinigen tussen je tanden en kiezen (flossen, rageren, stokeren), een mondspoeling op zijn tijd en een tongschraper, ben je ontzettend goed bezig.

Welk probleem of welke problemen komen veel voor bij clienten met een prothese?

Botaandoeningen of afwijkende kaakstand Ook ziekten als Parkinson, Sjögren of ALS kunnen jou ongemakken met een kunstgebit geven. Denk hierbij aan speekselproblemen, kokhalzen, mondbranden of spraakproblemen.

Wat zijn veel voorkomende gebitsproblemen?

Gaatjes (cariës) Gevoelige tandhalzen. Tandvleesontsteking. Slechte adem (halitose)

Wat zijn de gevolgen van ontstoken kies?

Een mondhygiënist kan het tandsteen en tandplak verwijderen. Dat zorgt voor het verdwijnen van de ontsteking. Die behandeling kost enkele tientjes en kan bij ernstigere gevallen oplopen tot honderden euro’s.

Wat zijn de gevolgen van slechte tanden?

Er zijn in het verleden al meerdere onderzoeken gedaan. Daaruit is onder andere gebleken dat er een verband is tussen gebitsaandoeningen en ernstige ziektes zoals dementie en diabetes. Ook hebben mensen met een slecht gebit een verhoogd risico op hartproblemen en reumatische artritus.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven