Waaruit bestaat een onderdak?
Het onderdak is een stijf, halfstijf of soepel plaatmateriaal of folie dat geplaatst worden op de spanten ( spantendak ) of kepers ( keperdak ). Het dient als bescherming tegen regen en wind. Het onderdak zorgt er ook voor dat vocht zoals regen en sneeuw dat toch door de dakbedekking heen komt, wordt opgevangen.
Hoe plaats je een onderdak?
Bij nieuwbouw wordt een onderdak tegenwoordig standaard voorzien. Dit wordt gewoonlijk aan de buitenkant van het dak geplaatst, boven het spantendak of keperdak. Bij de plaatsing is het belangrijk dat de folie of platen gedeeltelijk met elkaar overlappen om insijpelend vocht langs de naden te voorkomen.
Is onderdak verplicht?
Maar net zoals je isolatie langs de warme zijde moet beschermen tegen vocht, moet je dat ook doen aan de koude zijde. Die bescherming wordt meestal geboden door een onderdak. Meestal, want zeker in oudere woningen komt het wel eens voor dat er simpelweg geen onderdak aanwezig is.
Is een onderdak nodig?
Het onderdak is een dampopen folie die aan de koude zijde van het isolatiemateriaal wordt geplaatst, m.a.w. tussen de isolatie en de dakbedekking. Een hellend dak isoleren zonder onderdak heeft weinig nut en wel om volgende redenen: Het onderdak zorgt ervoor dat er geen vuil van buitenaf in je woning kan terechtkomen.
Hoeveel kost een onderdak plaatsen?
Prijs onderdak plaatsen Voor de plaatsing van een onderdak moet je rekenen op een prijs van 10 euro per vierkante meter. Bijkomende kosten zijn o.a. het verwijderen en terugplaatsen van de dakbedekking + het vernieuwen van de pannelatten en tengellatten. Reken hiervoor op zo’n 35 euro per vierkante meter.
Waarom een onderdak?
Een onderdak wordt vlak onder de dakbedekking aangebracht, vandaar ook de benaming. De dakconstructie wordt op deze manier beschermd tegen het binnentreden van vocht, koude lucht en vuil. Een onderdak is tevens ademend, waardoor vocht naar buiten kan verdampen. Dit beschermt uw dak tegen vochtproblemen als condensatie.