Inhoudsopgave
Waaruit bestaat het inburgeringsexamen?
Het inburgeringsexamen bestaat uit zeven onderdelen: Schrijfvaardigheid, Leesvaardigheid, Spreekvaardigheid, Luistervaardigheid, Kennis Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt. Plus de participatieverklaring, die inburgeraars in het eerste jaar moeten ondertekenen.
Hoeveel vragen leesvaardigheid?
Het examenonderdeel leesvaardigheid bestaat uit maximaal 25 vragen, u krijgt 50 minuten de tijd om het examen te maken.
Welke nationaliteiten moeten inburgeren?
Mensen die van buiten de Europese Unie, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen en voor langere tijd in Nederland komen wonen zijn volgens de wet verplicht om de Nederlandse taal te leren en om te leren hoe de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt werken. Dit heet inburgeren.
Wat moet je leren voor inburgering?
Om het inburgeringsexamen te halen, moet u op A2-niveau kunnen lezen, luisteren, schrijven en spreken in het Nederlands. Daarnaast moet u kennis hebben van de Nederlandse samenleving om het onderdeel Kennis Nederlandse Maatschappij te kunnen maken.
Hoe ziet een inburgeringstoets eruit?
Bij het examen Kennis Nederlandse Maatschappij bekijkt de inburgeraar korte filmpjes op de computer. Daarop ziet hij Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld over boodschappen doen of naar de dokter gaan. Na elk filmpje komt er een vraag.
Wat is KNM inburgering?
Wat is Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)? Inburgeren betekent dat u de Nederlandse taal leert en dat u zich verdiept in de Nederlandse samenleving en de arbeidsmarkt. Om in te burgeren doet u een examen, waarin u laat zien wat u heeft geleerd.
Waar inburgeren?
In het kort
- Verplicht inburgeren. Moet u verplicht inburgeren? Dan krijgt u een brief van DUO.
- Vrijwillig inburgeren. Vrijwillig inburgeren kan ook. Dat betekent dat het niet verplicht is, maar dat u het zelf wilt.
- Naar school gaan. U kunt zelf leren voor het examen. Maar de meeste mensen doen een cursus op een school.