Inhoudsopgave
Waaruit zijn polymeren opgebouwd?
Een polymeer (Grieks: poly is veel en meros is deel) is een organische verbinding waarvan de moleculen bestaan uit een opeenvolging van identieke, of soortgelijke, delen (monomere eenheden) die chemisch aan elkaar zijn gekoppeld. Polymeren worden bestudeerd in de polymeerchemie en de polymeerfysica.
Waar komt polymeren vandaan?
Polymeren bestaan overal in de natuur. Het menselijke DNA is ook en polymeer. Het is ook mogelijk om polymeren te creëren. Kunststoffen die door de mens gemaakt zijn worden synthetische (kunstmatige) kunststoffen genoemd.
Hoe worden thermoplasten gemaakt?
Thermoplasten: synthetische polymeren gevormd uit lineair geschakelde monomeren; 92% van alle geproduceerde plastics zijn thermoplasten. Het betreft materialen die door blootstelling aan druk en/of warmte vloeibaar worden gemaakt en vervolgens in een matrijs worden geperst.
Is polymeer brandbaar?
Eenvoudig gestructureerde kunststoffen zoals PE en PP zijn chemisch gestructureerd zoals minerale olieproducten met lange ketens (minerale oliewas) en zijn op dezelfde manier goed brandbaar. Complexere kunststoffen met hogere chemische bindingskrachten zijn daarentegen minder ontvlambaar.
Hoe wordt polymeer gemaakt?
Polymeren zijn hele lange moleculen. Die worden gemaakt door kleine moleculen die we monomeren noemen, aan elkaar te rijgen (afbeelding. Dit molecuul kan nog twee verbindingen aangaan met andere moleculen. Een etheenmolecuul kan ook een verbinding aangaan met een ander etheen molecuul.
Hoe wordt kunststof gemaakt?
Kunststoffen worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals cellulose, kool, aardgas, zout en ruwe olie via een polymerisatie- of polycondensatieproces.
Hoe worden PVC vloeren gemaakt?
De grondstoffen voor PVC zijn etheen en chloor. Etheen wordt uit aardolie of aardgas gewonnen, chloor uit steenzout (NaCl). Samen worden deze stoffen omgezet tot dichloorethaan, waarna het door afsplitsing van chloorwaterstofgas (HCl) het monomeer vinylchloride (VCM) vormt.