Inhoudsopgave
- 1 Wanneer is een executeur overleden?
- 2 Welke taken heeft een executeur?
- 3 Wat zijn de rechten en plichten van de executeur?
- 4 Wat is de plicht van de executeur?
- 5 Wat heeft de executeur testamentair recht op?
- 6 Wat is de rol van testamentair executeur?
- 7 Wat is de nalatenschap van de overledene?
- 8 Is de executeur van de erfbelasting aansprakelijk?
- 9 Hoe regelt de executeur de erfenis?
- 10 Wanneer kan een executeur worden benoemd?
- 11 Waarom heeft de notaris geen contact met de erfgenamen na het overlijden van de erflater?
- 12 Wanneer moet het overlijden officieel bevestigd worden?
- 13 Wat moet je doen als je laatste ouder komt te overlijden?
- 14 Wat kunt u doen tijdens uw nalatenschap?
Wanneer is een executeur overleden?
Als de executeur is overleden dan kan er een reserve zijn benoemd in het testament. Is dat niet het geval, dan is er geen executeur. Dan zijn de erfgenamen samen degenen die de erfenis zullen afhandelen. Meestal wijzen de erfgenamen één van hen aan om als gevolmachtigde de erfenis af te handelen.
Welke taken heeft een executeur?
Welke taken en bevoegdheden heeft een executeur? Volgens de wet heeft een executeur twee belangrijke taken: Het beheren van (de goederen van) de nalatenschap. Het betalen van de schulden van de nalatenschap.
Wat heeft de executeur tot taak?
De executeur heeft tot taak de erfenis (ook wel ‘nalatenschap’ genoemd) af te wikkelen. In verband met deze taak heeft hij/zij ‘het beheer van de nalatenschap’. ‘Beheren’ betekent onder meer de administratie verzorgen en zorgdragen dat de bezittingen van de overledene in goede staat en toestand blijven.
Wat is een executeur in uw Testament?
U benoemt iemand tot executeur in uw testament. Dat kan iedereen zijn: een familielid, een goede vriend of een notaris. U kunt ook meerdere executeurs aanwijzen. Een executeur heeft volgens de wet een aantal taken. Wat er van de executeur wordt verwacht, hangt af van het testament. Iemand is niet verplicht de rol van executeur op zich te nemen.
Wat zijn de rechten en plichten van de executeur?
De rechten en de plichten van de executeur staan in een testament. Als de executeur volgens een codicil is benoemd, gelden de rechten en plichten zoals in de wet zijn beschreven. De executeur mag alle bezittingen van de overledene onder zich nemen. Hij krijgt het beheer over de bezittingen.
Wat is de plicht van de executeur?
De executeur krijgt het recht om over de nalatenschap van de overledene te beschikken om bijvoorbeeld schulden te voldoen. De executeur is degene die alle bezittingen beheert. Daarnaast is het zijn/haar plicht om de erfenis zo goed mogelijk af te wikkelen.
Wanneer kun je een testament opvragen?
Wanneer je als nabestaande weet dat er een testament is, kun je het beste zo snel mogelijk een kopie ervan opvragen bij de notaris. Sommige wensen van de overledene zijn namelijk direct van belang. Zo kan iemand in zijn testament aangeven dat zijn of haar lichaam beschikbaar stelt aan de wetenschap.
Hoe kan de overledene beschikken over het testament?
Over het resterende deel (het beschikbare deel) kan de overledene beschikken bij (eigenhandig, notarieel of internationaal) testament om de een of andere erfgenaam te bevoordelen, een legaat te vermaken aan een vzw, aan een hulporganisatie… Heeft de overledene geen testament nagelaten? Het testament is een officieel document
Wat heeft de executeur testamentair recht op?
Volgens de wet heeft de executeur testamentair recht op één procent van de waarde van het vermogen van de overledene op de sterfdag. Dit is de vergoedingvoor zijn of haar werkzaamheden en noemen we het executeursloon. De vergoeding van één procent is een wettelijk vastgestelde vergoeding. Vergoeding aanpassen.
Wat is de rol van testamentair executeur?
Dus zowel een natuurlijk persoon (iemand van vlees en bloed) als een rechtspersoon (instelling zoals stichting of besloten vennootschap) kan in het testament de rol van testamentair executeur toebedeeld krijgen. Daarnaast kan de testamentair executeur iemand zijn uit de kring van erfgenamen, bijvoorbeeld één van de kinderen,
Hoe lang is een testamentair executeur bezig met het afhandelen van een nalatenschap?
Volgens specialisten is een testamentair executeur gemiddeld vijftig tot zestig uur bezig met de afwikkeling van een nalatenschap. Als het gaat om een ingewikkeld nalatenschap dan kan dit oplopen tot honderd uur. Dit zijn echter uren die een specialist op het gebied van het afhandelen van een nalatenschap kwijt is.
Is executeur-afwikkelingsbewindvoerder twee sterren?
De ‘executeur-afwikkelingsbewindvoerder’ (‘drie sterren’) heeft overigens volgens de wet recht om jaarlijks één procent van het onder zijn beheer staande vermogen als loon in rekening te brengen. Het kan in de praktijk lastig zijn om de waarde van erflaters vermogen, en dus ook de hoogte van het executeursloon, te bepalen.
Wat is de nalatenschap van de overledene?
Bij een gezamenlijke bankrekening telt voor de nalatenschap alleen het geld dat via de overledene op de rekening is gestort. Bijvoorbeeld: salaris, spaargeld, erfenis of uitkering. Informeer bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) naar schulden.
Is de executeur van de erfbelasting aansprakelijk?
Erfbelasting. De executeur die zijn benoeming heeft aanvaard, is vanaf 1 januari 2012 verplicht om de aangifte voor de erfbelasting te doen. Hij wordt hierdoor hoofdelijk aansprakelijk voor de erfbelasting die door de erfgenamen moet worden betaald. Dit betekent dat als de erfgenamen de erfbelasting niet betalen, de executeur die moet betalen!
Wanneer is de belastingplichtige overleden?
Als de belastingplichtige overleden is, rust de verplichting tot aangifte van de personenbelasting op: de erfgenamen. de algemene legatarissen: de legataris is de begunstigde van een legaat. Een legaat is een duidelijke bepaling in een testament waarbij een bepaald goed aan een bepaald iemand wordt nagelaten.
Is de executeur verplicht om erfbelasting te betalen?
Erfbelasting. De executeur die zijn benoeming heeft aanvaard, is vanaf 1 januari 2012 verplicht om de aangifte voor de erfbelasting te doen. Hij wordt hierdoor hoofdelijk aansprakelijk voor de erfbelasting die door de erfgenamen moet worden betaald.
Hoe regelt de executeur de erfenis?
De executeur regelt de erfenis namens de erfgenamen. Meestal zorgt hij ervoor dat de erfgenamen de erfenis samen kunnen verdelen. In de wet staat welke taken de executeur heeft. In zijn testament kan de overledene de executeur meer of minder taken hebben gegeven dan in de wet staan. Komt u er niet uit of meer advies nodig?
Wanneer kan een executeur worden benoemd?
De benoeming van een executeur moet plaatsvinden bij testament. In principe kan iedereen tot executeur worden benoemd. Sinds 1 januari 2003 kan ook de notaris die het testament heeft opgemaakt en verleden als executeur optreden. Zelfs een rechtspersoon kan tot executeur worden benoemd.
Hoe kan ik een executeur testamentair aanstellen?
Via het testament kan een ieder de executeur testamentair aanstellen. Als u in een testament aangewezen bent als de testamentair executeur, dan betekent dat dat u deze functie officieel dient te aanvaarden of afwijzen. U kunt de functie pas aanvaarden of afwijzen na het overlijden van de erflater.
Wat zijn de erfgenamen van de overledene?
De wet verdeelt erfgenamen in vier orden volgens bloedverwantschap: de afstammelingen van de overledene: kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, de ouders samen met de broers, zussen en hun afstammelingen, als de overledene geen afstammelingen heeft.
Waarom heeft de notaris geen contact met de erfgenamen na het overlijden van de erflater?
De notaris die het testament heeft gemaakt neemt geen contact op met de erfgenamen na het overlijden van de erflater. Dat doet de notaris alleen als hij of zij is aangewezen als executeur. Anders gaat de notaris niets doen en moeten de erfgenamen het zelf onderling regelen. De notaris heeft dus geen actieve rol in de afhandeling van een erfenis.
Wanneer moet het overlijden officieel bevestigd worden?
Zodra het overlijden officieel is bevestigd, moet er aangifte gedaan worden bij de burgerlijke stand. Vaak doet de uitvaartondernemer dat. Hij of zij geeft u een akte van overlijden. Maak hier meerdere kopieën van. Die heeft u vaak nodig om instanties te informeren.
Hoe kan het overlijden van een procespartij gebeuren?
Overlijden van een procespartij kan volkomen onverwacht gebeuren. Erfgenamen zagen misschien niet aankomen dat zij naast het overlijden van hun familielid ook te maken krijgen met de kansen, de risico’s en de kosten van de rechtszaak. Actie ligt bij advocaat overledene.
Waar moet het overlijden aangegeven worden?
Het overlijden moet aangegeven worden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is gestorven en in de gemeente waar de begrafenis of crematie zal plaatsvinden.
Wat moet je doen als je laatste ouder komt te overlijden?
Wanneer je laatste ouder (of beide ouders tegelijkertijd) komt te overlijden, is het aan jou en eventueel je broers en zussen om de uitvaart te regelen en de erfenis af te handelen. Ook moet je een aantal administratieve zaken regelen, zoals het opzeggen van verzekeringen.
Wat kunt u doen tijdens uw nalatenschap?
Nalatenschap regelen: schenkingen doen aan personen. U kunt tijdens uw leven al een aantal dingen voor uw nalatenschap regelen. U kunt bijvoorbeeld tijdens uw leven schenkingen doen waardoor uw erfenis verkleind wordt. Schenkingen aan uw kinderen zijn het gunstigst.
Wanneer weigert u het executeurschap?
Als u het executeurschap weigert, staat er meestal in het testament benoemd wat er vervolgens gebeurt. Soms is er een tweede executeur in het testament aangewezen die als reserve-executeur is benoemd. Deze executeur treedt na de weigering of wegvallen van de eerste executeur op.
Waarom een executeur op te nemen in een testament?
De gevolmachtigde mag één van de erfgenamen zijn, maar zij mogen ook een externe partij aanwijzen zoals een advocaat. Waarom er in de praktijk echter gekozen wordt om een executeur op te nemen in een testament is omdat deze bevoegd kan worden om beslissingen te nemen zonder dat hiervoor de handtekening van alle erfgenamen nodig is.