Wanneer was kinderarbeid gebruikelijk in Belgie?

Wanneer was kinderarbeid gebruikelijk in België?

Kinderarbeid was ten tijde van de industriële revolutie gebruikelijk in België en Nederland. In 1874 diende het links-liberale kamerlid Samuel van Houten een wet op de kinderarbeid in, die bekendstaat als het Kinderwetje van Van Houten. Deze wet moest een eind maken aan arbeid door kinderen jonger dan 12 jaar.

Wat is de ergste vorm van kinderarbeid?

Dat laatste valt onder de bepalingen van Conventie 182 van de ILO over de ergste vormen van kinderarbeid die in 1999 werd aangenomen. De ergste vormen van kinderarbeid zijn kinderslavernij, kinderprostitutie, kindsoldaten en kinderen die aan criminele activiteiten mee moeten doen, waardoor wereldwijd miljoenen kinderen worden getroffen.

Wat is de geschiedenis van kinderarbeid?

Geschiedenis. Kinderarbeid was ten tijde van de industriële revolutie gebruikelijk in België en Nederland.In 1874 diende het links-liberale kamerlid Samuel van Houten een wet op de kinderarbeid in, die bekendstaat als het Kinderwetje van Van Houten.Deze wet moest een eind maken aan arbeid door kinderen jonger dan 12 jaar.

Wat is kinderarbeid in huis?

Er zijn veel soorten kinderarbeid. Hier beschrijven wij enkele soorten: Huishoudelijk werk Dit is het meest voorkomende vorm van kinderarbeid. In veel rijke landen is er niet al te veel te doen in huis, omdat wij apparaten hebben zoals een wasmachine of een stofzuiger.

Wat is kinderarbeid in Derde Wereld?

In Derde Wereld landen (landen in ontwikkeling waar we ontwikkelingshulp aan geven), is kinderarbeid nog heel gewoon. In 1874 werd het Kinderwetje van Van Houten van Samuel van Houten ingesteld, waardoor kinderarbeid verboden werd.

Wat is de Wet op de kinderarbeid?

Na vier jaar werpen de vele commissies, enquêtes, betogingen en stakingen hun vruchten af met de wet op de kinderarbeid (1889). Die bepaalt dat kinderen onder de 12 jaar niet in de industrie mogen werken, terwijl ook nachtwerk verboden wordt voor meisjes tussen 12 en 21 jaar.

Wat zijn de wet- en regelgevingen tegen kinderarbeid?

Wereldwijd bestaan er wet- en regelgevingen tegen kinderarbeid. De ILO – International Labour Organisation of Internationale Arbeidsorganisatie – is samen met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, leidend in de wet- en regelgeving tegen kinderarbeid. De ILO werd opgericht in 1919, vanaf 1946 is de ILO verbonden aan de Verenigde Naties.

Waar kwam kinderarbeid voor in de 19de eeuw?

Kinderarbeid kwam in wat we nu beschaafde landen noemen in de 19de eeuw nog voor. Kinderen moesten werken in fabrieken, maar soms ook thuis. In Derde Wereld landen (landen in ontwikkeling waar we ontwikkelingshulp aan geven), is kinderarbeid nog heel gewoon. In 1874 werd het Kinderwetje van Van Houten van Samuel van Houten ingesteld,

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven