Inhoudsopgave
Wat als bloedtransfusie niet helpt?
Als er meerdere soorten bloedcellen verstoord zijn of er te vaak een behoefte aan een bloedtransfusie is, kan de behandeling bestaan uit een cytostaticum (chemotherapie) of meerdere cytostatica (bij het beeld dat op acute leukemie lijkt). Ook een stamceltransplantatie is een mogelijke behandeling.
Van wie mag A negatief bloed krijgen?
7% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep A-negatief (A-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam, maar er zijn wel veel mensen die deze bloedgroep kunnen ontvangen van donors. Mensen met bloedgroep A-positief, A-negatief, AB-positief en AB-negatief kunnen bloed ontvangen van iemand met bloedgroep A-negatief.
Waar moet men bij het geven van een bloedtransfusie op letten?
Bloedtransfusies
- Zorg dat je weet welke bloedgroep je zelf hebt indien je snel (maar bij kennis) een transfusie nodig hebt.
- Heb je een reispartner, dan is het handig als je weet of deze dezelfde bloedgroep heeft.
- Het meenemen van bloed voor bloedtransfusies is voor de meeste reizigers niet aan te raden.
Welke symptomen kunnen optreden bij een acute Transfusiereactie?
Het snel, binnen enkele minuten tot uren, na het starten van een transfusie van een bloedproduct optreden van verschijnselen zoals koorts, koude rillingen, flushing, hypotensie en/of dyspnoe, kan wijzen op een acute hemolytische transfusiereactie.
Wat gebeurt er bij een Transfusiereactie?
De hemolytische transfusiereactie wordt veroorzaakt door bloed dat niet de juiste bloedgroep (ABO-incompatibiliteit) of rhesusfactor (rhesusincompatibiliteit) heeft. Als een patiënt bloed met de verkeerde bloedgroep of rhesusfactor krijgt, maakt het lichaam daartegen antistoffen aan. Die breken het donorbloed af.
Hoe lang duurt het voordat bloedtransfusie werkt?
Hoe lang een bloedtransfusie duurt wisselt: een zakje plasma duurt ongeveer een half uur; een zakje bloedplaatjes duurt 15 tot 30 minuten; een zakje rode bloedcellen duurt 1 tot 2 uur.
Van wie kan bloedgroep A ontvangen?
Een donor met bloedgroep A kan doneren aan een ontvanger met bloedgroep A en AB. Wanneer hij de patiënt is, kan hij ontvangen van een donor met bloedgroep A of 0. Een donor met bloedgroep B kan doneren aan een ontvanger met bloedgroep B en AB.