Inhoudsopgave
- 1 Wat als het te warm is om te werken?
- 2 Welke temperatuur is te warm om te werken?
- 3 Welke buitentemperatuur is gevaarlijk?
- 4 Wat moet een werkgever doen bij extreme hitte?
- 5 Heb ik recht op koudetoeslag?
- 6 Hoe warm mag het zijn op een kinderdagverblijf?
- 7 Waarom is Koorts van meer dan 42 graden gevaarlijk?
- 8 Wat is het hitteprotocol?
Wat als het te warm is om te werken?
Veilig en gezond werken Over het algemeen moeten werkgevers bij temperaturen boven de 26 graden maatregelen overwegen, zodat werken veilig blijft. Zoals zonwering en ventilatie, maar bijvoorbeeld ook extra pauzes, verkorten van werktijd of het invoeren van een tropenrooster.
Welke temperatuur is te warm om te werken?
Algemene regels voor kantoren In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26˚C. Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26˚C. Mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C.
Hoe koud mag het zijn op de werkvloer?
De FNV hanteert hiernaast de volgende vakbondsnormen: Bij een gevoelstemperatuur onder de -6 graden mag het werk stilgelegd worden. In de bouw heeft de werknemer het recht om hun werk te staken bij deze gevoelstemperatuur; Voor structureel koude werkplekken, bv. koelhuizen, gelden extra maatregelen.
Welke buitentemperatuur is gevaarlijk?
Mensen ervaren omgevingstemperaturen van 10ºC tot 30ºC als normaal. Er leven echter ook mensen in gebieden waar de temperatuur oploopt tot 40 ºC of zakt tot -40 ºC. Temperaturen lager dan het vriespunt en hoger dan 40 ºC zijn voor de meeste organismen gevaarlijk.
Wat moet een werkgever doen bij extreme hitte?
Er zijn een paar verplichtingen waar de werkgever aan moet voldoen:
- Nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is.
- De duur van werkzaamheden in de warmte verkorten.
- Werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek.
- Koele dranken aanbieden.
- Persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen.
Welke temperatuur is te hoog?
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk ‘verhoging’.
Heb ik recht op koudetoeslag?
Als slager werk je dagelijks in een koude ruimte. Is de temperatuur lager dan 12 graden? Dan heb je volgens de cao Slagers recht op een koudetoeslag van € 9,80 bruto per week.
Hoe warm mag het zijn op een kinderdagverblijf?
Hoe warm (hoeveel graden) mag het op een kinderopvanglocatie zijn? De norm is (in de zomer) maximaal 25 graden in de slaapkamers en maximaal 27 graden in de groepsruimten. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers.
Is warmte gevaarlijk?
Bij zeer warme omgevingstemperaturen kunnen zich een aantal plotse probleemsituaties voordoen. We denken aan uitdroging, zwelling door warmte (warmte-oedeem), warmtekrampen, uitputting door hitte, hitteslag of zelfs hitteberoerte. Hitte kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.
Waarom is Koorts van meer dan 42 graden gevaarlijk?
Heel hoge koorts kan echter schade veroorzaken of ons zeer onbehaaglijk doen voelen. Als de lichaamstemperatuur boven de 42 °C stijgt, leidt deze tot de dood door denaturatie van eiwitten (proteïnen).
Wat is het hitteprotocol?
In een hitteplan of hitteprotocol zet je de belangrijkste maatregelen die genomen moeten worden zodra er sprake is van aanhoudende warmte op de werkplek. Volgens de Arbowet moet jij zorgen voor een ‘behaaglijk werkklimaat’. Je kunt allerlei verkoelende maatregelen nemen om je personeel te helpen in de zomer.
Hoelang mag je in de zon werken?
Werken in direct zonlicht zoveel mogelijk voorkómen, met name tussen 12 en 15 uur (dan is de zon het krachtigst); Bij werken in de zon huid zoveel mogelijk bedekken (met UV-werende kleding) en blote huid regelmatig insmeren met zonnebrandcrème (minimaal elke 2 uur met minimaal factor 10).