Inhoudsopgave
Wat als je geen glazuur hebt?
Tanderosie is een serieus probleem; het glazuur, de buitenlaag van de tand, kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. En als de beschermlaag helemaal weg is, kan het onderliggende weefsel, het tandbeen (dentine) van je tanden ook oplossen.
Kan tandbeen herstellen?
Als je suiker eet, gaan de bacteriën in de tandplak zuur aanmaken. Dat gebeurt natuurlijk ook nog na het innemen van aspirine, maar door het ingrediënt acetylsalicylzuur worden voldoende mineralen (kalk) aangemaakt om het tandbeen te herstellen. Aspirine helpt dus de balans in je mond te herstellen.
Kan tandglazuur terug groeien?
Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Kan tandarts glazuur herstellen?
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien. Wel kun je jouw tandglazuur sterker maken door fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Ook raden we aan om veel water en thee te drinken, omdat je hierdoor het zuur regelmatig wegspoelt.
Hoe kun je tandglazuur versterken?
De stof fluoride wordt door veel tandartsen aangeraden om het glazuur te versterken en tanderosie te voorkomen. Gebruik het liefst een tandpasta en mondwater tegen tanderosie. Daarnaast is het verstandig om minder zure producten te eten en drinken en beperk het aantal momenten dat u iets zuurs nuttigt.
Hoe kan je je tandglazuur versterken?
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Wat te drinken bij caries?
Thee bevat van nature fluoride, dat het glazuur versterkt en tandbederf voorkomt. Ook water is een goede keuze, aangezien u hiermee bacteriën wegspoelt. Kies daarnaast voor tussendoortjes met weinig (geraffineerde) suikers, zoals kaas, rauwe groente of fruit.
Hoe tanden Remineraliseren?
Suiker wordt in de mond door bacteriën omgezet in zure stoffen. Als de mond geheel schoon is, dus tussen de maaltijden door, heb je ook periodes van “remineralisatie”. Dit betekent dat het calcium uit het speeksel in het glazuur terecht komt en deze weer sterk maakt.
Waarom is de eerste laag van een tand een harde laag tandglazuur?
Als zuur voedsel of drinken in contact komt met tanden kan dat tijdelijk de buitenste laag van het harde tandglazuur zachter maken. Als je je tanden poetst onmiddellijk nadat je iets zuurs hebt gegeten of gedronken, kan deze zachter gemaakte laag van het tandglazuur gemakkelijker verwijderd worden.
Wat te doen tegen tand ontkalking?
De bacteriën die in de mond aanwezig zijn, met name in tandplak, zetten de suikers om in zuren, waardoor een gaatje ontstaat. Vaak ontstaat eerst een ontkalking, wat zorgt voor een witte doffe plek op het glazuur. Deze ontkalking kan nog herstellen met behulp van fluoride, dit noemen we remineralisatie.