Inhoudsopgave
- 1 Wat als je vast zit met dammen?
- 2 Hoe speel je het spel dammen?
- 3 Hoe begin je met dammen?
- 4 Kan een dam geslagen worden?
- 5 Hoe mag je lopen met een dam?
- 6 Hoe vaak mag je slaan bij dammen?
- 7 Hoeveel stappen mag je zetten met een dam?
- 8 Hoe win je een potje dammen?
- 9 Hoe mag de Dam slaan?
- 10 Wat betekent draw in schaken?
Wat als je vast zit met dammen?
Ik sta vast en kan niet meer zetten, is het nu remise? Nee, als je vaststaat en je bent aan zet, heb je verloren! Soms staan beide spelers helemaal vast. Ook dan geldt: degene die aan zet is, verliest.
Hoe speel je het spel dammen?
Spelregels dammen
- Leg het dambord zo, dat het hoekveld linksonder een donker vakje is.
- Wit begint en doet de eerste zet.
- Een schijf wordt één vakje schuin vooruit geschoven.
- Een schijf kan vooruit en achteruit slaan.
- Een schijf die aan de overkant van het dambord komt, wordt een dam.
Welke kleur begint met dammen?
De speler met de witte damstenen begint het portje dammen. Om de beurt mogen spelers zetten doen of slagen maken. Een zet mag alleen schuin naar voren worden gedaan op een vrij donker vak.
Hoe begin je met dammen?
Voor dat een we beginnen geven de spelers elkaar een hand. Wit mag beginnen, dat is de eerste regel. Om de beurt mogen de spelers een schijf verzetten of met een schijf slaan. Je kunt een schijf slaan als je over een schijf van je tegenspeler kan “springen”.
Kan een dam geslagen worden?
Een dam mag een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Er mag dan zelf bepaald worden op welk veld achter het geslagen stuk de dam tot stilstand komt. Als de dam op een veld tot stilstand kan komen waar er weer verder geslagen kan worden, mag de slag in dezelfde beurt vervolgd worden.
Wat is het doel van dammen?
Het doel van het spel is om te zorgen dat de tegenstander geen reglementaire zet meer heeft. Tevens zijn er regels dat standen die bij goed spel niet meer te winnen zijn, remise worden verklaard na een aantal zetten. Bij twee dammen tegen één dam geldt dat het na vijf zetten remise is.
Hoe mag je lopen met een dam?
Een dam heeft veel meer mogelijkheden dan een schijf. Hij mag zowel voor- als achteruit. Ook kan hij over een diagonaal over meerdere velden in een keer bewegen. Let op: als je tijdens een slag de damlijn passeert (dus je slag eindigt er niet), krijg je geen dam!
Hoe vaak mag je slaan bij dammen?
Men mag bij het slaan eventueel hoeken van 90 graden maken, en zelfs afwisselend achteruit en vooruit slaan. De geslagen schijven en dammen mogen echter pas van het bord weggenomen worden na het uitvoeren van de hele slag. Bovendien geldt dat niet tweemaal dezelfde schijf of dam geslagen mag worden.
Wat mag een dam doen?
Hoeveel stappen mag je zetten met een dam?
Remise regels na wederzijds vijf zetten in een stand van één dam tegen maximaal twee stukken waaronder een dam. (Als beide spelers bijvoorbeeld nog slechts één dam hebben, geldt dus de 5 zetten-regel. na wederzijds 25 zetten, waarbij er niet wordt geslagen en er niet met een schijf wordt gezet.
Hoe win je een potje dammen?
Hoe win je een partij? Het doel van dammen is natuurlijk slimmer te zijn dat je tegenstander. Wie alle schijven van de tegenstander heeft verovert of heeft vastgezet, wint de partij. En anders wordt het gelijkspel, ook wel remise genoemd.
Hoe bewegen met een dam?
Gaat damslag voor? Nee, damslag gaat niet vóór! Als je zowel met een schijf als een dam kunt slaan, mag je kiezen. Dat geldt uiteraard alleen als het aantal stukken dat je kunt slaan gelijk is, want meerslag gaat vóór.
Hoe mag de Dam slaan?
Slaan met de dam Je mag een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Je mag dan zelf bepalen op welk veld achter het geslagen stuk je dam tot stilstand komt. Als je op een veld tot stilstand kan komen waar je weer verder zou kunnen slaan, mag je je slag in dezelfde beurt vervolgen.
Wat betekent draw in schaken?
De uitdrukking remise wordt in bordspellen tussen twee spelers gebruikt om de uitslag van een onbesliste partij mee aan te duiden. Bij schaken wordt één punt gedeeld en is de remise-uitslag ½-½.