Inhoudsopgave
Wat ben ik van mijn zwager?
Een zwager of schoonbroer is een mannelijk aangetrouwd familielid, waarbij de verwantschap dus is ontstaan door een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Het kan de mannelijke partner zijn van iemands broer of zus. (De mannelijke partner van mijn broer/zus is mijn zwager.) Het kan de broer zijn van iemands partner.
Waar komt het woord zwager vandaan?
Zwager komt van het oud-Germaanse woord swere of sweer. In diezelfde serie had je ook swegerheere (schoonvader), sweger (schoonmoeder) en swegers (schoonzuster).
Hoe noem je het kind van je zwager?
[familie] een zoon van iemands broer of zus. [familie] een zoon van iemands schoonbroer of schoonzus. [familie] een zoon van iemands oom of tante.
Waar komt het woord schoon vandaan?
Het voorvoegsel schoon- komt voor bij woorden die een verwantschap aangeven. De woorden met schoon- komen al in het Nederlands voor vanaf de 16e eeuw en zijn leenvertalingen uit het Frans.
Waarom is het zwager en geen schoonbroer?
Dat zijn leenvertalingen uit het Frans, die waren ontstaan in Franse hofkringen. Daar gebruikte men beau-frère, belle-soeur, enz. Omdat in het zuiden van ons taalgebied de invloed van het Frans groter was, werd daar ook het oude woord zwager vaker vervangen door schoonbroer. In het noorden hield zwager stand.
Hoe heet de vriendin van mijn broer?
Een zwager is dan ‘de man van je eigen zus’ of ‘de man van je eigen broer’. Een schoonbroer is dan ‘de broer van je man’ of ‘de broer van je vrouw’, of ‘de man van de zus of broer van je man of vrouw’. Maar dit verschil hanteert zeker niet iedereen.
Hoe heet de partner van je broer?
Schoonbroer en zwager hebben dezelfde betekenis, namelijk ‘de broer van iemands partner’ of ‘de mannelijke partner van iemands zus of broer’. In ruimere zin hebben schoonbroer en zwager ook de betekenis ‘de mannelijke partner van de broer of zus van iemands partner’.
Wat zijn 2 schoonbroers van elkaar?
Ja, beide woorden zijn synoniemen in de standaardtaal, maar schoonbroer wordt hoofdzakelijk in België gebruikt, terwijl zwager vooral in Nederland gangbaar is.