Inhoudsopgave
Wat beoordeelt een ombudsman?
De Nationale ombudsman is een onafhankelijke en onpartijdige instantie die klachten behandelt over bijna alle overheidsinstanties. Bijvoorbeeld over de trage behandeling van brieven of verzoeken. Of het niet reageren op uitspraken van een verzoek of verkeerde toepassing van wettelijke voorschriften.
Hoe dien je een klacht in bij de gemeente?
U kunt uw klacht op vier manieren indienen:
- online: vul het formulier voor klachten in.
- telefonisch: bel 14 020 (maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur).
- aan de balie van een Stadsloket.
- schriftelijk: stuur een brief naar het gemeenteonderdeel waarover u een klacht hebt.
Wie benoemd de ombudsman?
De Tweede Kamer bepaalt wie de Nationale ombudsman wordt. Een speciale commissie begeleidt de sollicitatieprocedure, en adviseert de Tweede Kamer. In deze commissie zitten de vicepresident van de Raad van State, de president van de Hoge Raad der Nederlanden en de president van de Algemene Rekenkamer.
Wat is de functie van een ombudsman bij de krant?
Net als de ombudsdiensten van overheden of grote organisaties als ziekenhuizen of de NMBS, ben ik het aanspreekpunt voor ‘het publiek’, ‘de klant’, in dit geval ‘de lezer’, als die vragen, opmerkingen of klachten heeft over de dienstverlening. …
Hoe werkt een ombudsdienst?
de ombudsman luistert naar alle partijen, de ombudsman oordeelt in alle objectiviteit over de gegrondheid van de klacht, de ombudsman doet aanbevelingen om te voorkomen dat dezelfde problemen zich blijven voordoen, de ombudsman publiceert een openbaar jaarverslag.
Hoe kan je een klacht indienen?
Dan kunt u een klacht indienen. U kunt het bedrijf schriftelijk laten weten dat u niet tevreden bent. U geeft dan ook meteen aan wat volgens u een goede oplossing is voor het probleem. Op de website van ConsuWijzer vindt u voorbeeldbrieven om uw klacht in te dienen.