Wat bepaald de officier van justitie?

Wat bepaald de officier van justitie?

De officier van justitie beslist zelf welke straf de verdachte krijgt. U krijgt een brief van het Openbaar Ministerie waarin staat welke straf de verdachte krijgt. U krijgt eerst een brief waarin staat dat er een OM-zitting komt. In de OM-zitting hoort de officier van justitie de verdachte en beslist dan over de straf.

Wat valt onder het OM?

Mensen die worden verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgen met het Openbaar Ministerie (OM) te maken. Het OM is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd.

Hoe noem je een mededeling van een rechter?

Indien er een tegenpartij is, noemt men die verweerder. De verweerder krijgt gelegenheid om schriftelijk te reageren op het verzoek. Dat processtuk noemt men het verweerschrift.

Welke vragen stelt de officier van justitie?

De officier van justitie geeft informatie over spreekrecht en de mogelijkheden om een schadevergoeding te eisen van de verdachte. U kunt ook zelf vragen stellen aan de officier van justitie. Bijvoorbeeld over het onderzoek van de politie en het dossier van uw strafzaak.

Wat is de rol van een hulp officier van justitie?

Als Hulpofficier van Justitie vervul je een spilfunctie in het strafproces. Je toetst toegepaste bevoegdheden op hun rechtmatigheid. Daarbij kijk je naar aspecten van proportionaliteit en subsidiariteit.

Wat valt onder het Openbaar Ministerie?

Het Openbaar Ministerie (OM) of parket is belast met de juridische aspecten van strafrechtelijke onderzoeken. Anders dan de naam suggereert is het Openbaar Ministerie op zichzelf genomen geen ministerie. Het werkterrein van het Openbaar Ministerie betreft voornamelijk het strafrecht.

Wat valt onder het strafrecht?

Strafrecht gaat over alle handelingen en gedragingen waar een Nederlander zich aan moet houden. Doet hij dit niet dan pleegt hij een strafbaar feit. Het strafrecht kan ingedeeld worden in twee soorten, namelijk overtredingen en misdrijven. Overtredingen zijn de lichte straffen, zoals een bekeuring.

Hoe noem je een rechter?

In officiële processtukken, zoals pleitnota’s, spreken we de rechter aan met zijn officiële titel. Dat is ‘Edelachtbare’. Dat is de aanspreektitel voor rechters van de ‘gewone’ rechtbank. In hoger beroep procedeert men in civiele zaken bij het Gerechtshof.

Hoe wordt het grondgebied van een gerechtshof genoemd?

Het werkgebied van een rechtbank heet een arrondissement, dat van een gerechtshof een ressort.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven