Inhoudsopgave
Wat bepaald reactiesnelheid?
De reactiesnelheid is van een aantal factoren afhankelijk zoals de concentratie en de verdelingsgraad van de stoffen, de temperatuur en de aanwezigheid van een katalysator.
Wat is een effectieve botsing?
Als twee verschillende stoffen met elkaar reageren in een reactie, dan moeten deze stoffen eerst tegen elkaar aanbotsen. Niet elke botsing leidt tot een reactie. De botsingen die wel tot een reactie leiden, worden effectieve botsingen genoemd.
Wat is het Botsingsmodel?
Hiervoor beschouwen we het botsingsmodel: Een chemische reactie is het gevolg van een botsing tussen deeltjes. Doordat deze botsingen plaatsvinden kunnen bindingen breken en kunnen nieuwe verbindingen gevormd worden. Hierdoor kan dan een herschikking van de atomen gebeuren.
Welke 5 factoren beinvloeden de reactiesnelheid?
5 Factoren
- De temperatuur.
- De soort stof.
- De concentratie van de stof.
- De verdelingsgraad.
- De katalysator.
Wat is de gemiddelde reactie snelheid?
De gemiddelde reactiesnelheid De gemiddelde reactiesnelheid wordt gedefinieerd als het vermindering van het aantal mol van de uitgangsstoffen of het toename van het aantal mol reactieproducten per tijdseenheid.
Wat is op macroniveau het zichtbare effect van effectieve botsingen?
Invloeden op het aantal effectieve botsingen Als de concentratie verhoogd wordt, zijn er meer deeltjes per volume-eenheid. Hierdoor wordt de kans dat de deeltjes botsen groter, en zullen er dus meer botsingen plaatsvinden. Als er meer botsingen plaatsvinden, zullen er ook meer effectieve botsingen zijn.
Wat is een elastische botsing?
effectieve botsing: Een effectieve botsing is een botsing tussen deeltjes die een reactie veroorzaakt. elastische botsing: Een elastische botsing is een botsing waarbij de deeltjes niet reageren en onveranderd terug uit elkaar gaan.
Waardoor kan de reactietijd toenemen?
Als de temperatuur hoger wordt gaan de deeltjes sneller bewegen. Bij meer beweging is de kans op botsing groter. Het aantal botsingen per tijdseenheid zal dan niet alleen toenemen, ook de kracht waarmee deeltjes botsen neemt toe. Door deze twee effecten neemt de reactiesnelheid toe.
Wat heeft geen invloed op de reactiesnelheid?
Een katalysator wordt tijdens de reactie wel gebruikt, maar raakt niet op. Andere factoren die de reactiesnelheid kunnen beïnvloeden zijn licht (alleen bij lichtgevoelige reacties) en geluid (ultrasone reacties). Ook straling (bijvoorbeeld van een magnetron) kan invloed hebben op de snelheid van een reactie.
Waarom neemt de reactiesnelheid af?
Als de temperatuur hoger wordt gaan de deeltjes sneller bewegen. Bij meer beweging is de kans op botsing groter. Omgekeerd geldt het ook, als de temperatuur lager wordt gaan de deeltjes minder snel bewegen en verlaagt de kracht waarmee ze botsen – de reactiesnelheid neemt af.
Hoe laat je een reactie sneller verlopen?
Een chemische reactie kun je ook versnellen met een katalysator . Ammoniak wordt gemaakt uit zuurstofgas en waterstofgas. Deze reactie verloopt snel bij hoge temperaturen. Om deze reactie sneller te laten verlopen bij lagere temperaturen wordt ijzeroxide als katalysator toegevoegd.
Wat is een botsende deeltjes model?
Het botsende-deeltjesmodel is een model dat omschrijft dat moleculen altijd in beweging zijn en ook met elkaar botsen. Vaak zijn deze botsingen niet effectief, wat betekent dat er geen reactie plaatsvindt als twee moleculen op elkaar botsen. Deze moleculen botsen dan niet hard genoeg om met elkaar te reageren.
Heeft de hoeveelheid katalysator invloed?
De thermodynamica van de reactie verandert niet: de hoeveelheid chemische energie die verbruikt wordt of vrijkomt bij een reactie is even groot als zonder katalysator, en ook de ligging van het chemisch evenwicht blijft dezelfde. Een katalysator opent een ander pad waarlangs de reactie kan plaatsvinden.
Wat is de werking van een katalysator?
Hoe werkt een katalysator? Een katalysator is verantwoordelijk voor het neutraliseren van schadelijke stoffen die door de motor worden uitgestoten. In de katalysator worden deze schadelijke gassen door een chemische reactie getransformeerd in onschadelijke stoffen.