Inhoudsopgave
De vraag of je een diepe navel (een ‘innie’) of een bobbel (‘outie’) hebt, hangt vooral af van hoe je navelstreng na het doorsnijden is geheeld. De navel wordt dan (deels) naar buiten geduwd, en is dan bobbelvormig.
De natuur doet de rest: de navelstreng, bestaande uit drie bloedvaten die in een stevige gelei zitten, droogt uit. Na ongeveer een week valt hij af. Wat overblijft, is een wondje. Dat is aanvankelijk iets opgebold, maar na verloop van tijd trekt het meestal naar binnen: de holle navel.
Kan je de vorm van je navel veranderen?
Verder hangt de vorm samen met de sterkte van het weefsel van de navel in verhouding tot die van de overige buikhuid. Daardoor kan hij uitpuilen, naar binnen trekken of plat worden. Als je buikhuid drastisch verandert, bijvoorbeeld als je veel aankomt of afvalt, kan je navel ook van vorm veranderen.
Wat zegt de vorm van je navel over je?
De navel, iedereen heeft er één en ze zien er allemaal anders uit. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de vorm van je navel meer zegt over je persoonlijkheid en levensstijl dan je in de eerste instantie zou denken. Steekt ie naar buiten of is ‘ie naar binnen gekeerd?
Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen. Je verloskundige of gynaecoloog klemt de navelstreng af met een navelklem, waarna hij kan worden doorgeknipt. Het is de standaardprocedure bij een bevalling, tenzij je zelf graag anders wenst.
De navel is het litteken dat achterblijft na het verdrogen van de navelstreng. De navel heeft daardoor een symbolische betekenis van verbinding met het leven gekregen. De vorm van de menselijke navel is afhankelijk van de wijze waarop het litteken vergroeit.
Waarom is mijn navel gevoelig?
Sommige mensen voelen het bij hun blaas kriebelen, als ze diep in hun navel krabbelen, dat is dan dat strengetje wat je voelt. De huid van je navel is ook heel dun, waardoor sommige mensen het heel gevoelig vinden als je aan hun navel zit of als de gesp van een broekriem daar zit.