Wat betekent bier van hoge gisting?

Wat betekent bier van hoge gisting?

Bovengisting of hoge gisting is een manier van gisten die gebruikt wordt bij het brouwen van bier, waarbij de gist (Saccharomyces cerevisiae) boven op het wort blijft drijven. Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15-25 °C, al naargelang de biersoort.

Wat is spontaan gistend bier?

Bij spontane gisting worden de bieren na het koken aan de open lucht blootgesteld. Brouwers voegen geen gist toe, maar laten de natuur het werk doen. De gisten nestelen zich in het brouwsel en gaan aan de slag.

Wat zijn wilde gisten?

Wilde gisten zijn de natuurlijk voorkomende gisten in de lucht en in de wijngaard (vegetatie, druiven). Het gebruik van gekweekte gistcellen in de vinificatie dateert nog maar van begin vorige eeuw.

Wat is gisten van bier?

Een gist is een eencellig micro-organisme, een schimmel en inderdaad die leeft. Deze suiker samen met steriele lucht heeft de gist nodig om zich te vermenigvuldigen en te leven. De suiker wordt opgegeten en omgezet in alcohol en koolzuur. We mogen het pas bier noemen, als de vergisting heeft plaatsgevonden.

Wat is het verschil tussen hoge en lage gisting?

Vandaar ook de benaming “hoge” gisting. Meestal zijn dit bieren met een vrij hoog alcoholpercentage, met complexe aroma’s en met minder koolzuurgas dan bieren van lage gisting. Bieren van hoge gisting worden ook op een iets hogere temperatuur gedronken dan bieren van lage gisting (meestal tussen 6 en 12°C).

Wat is het verschil tussen bovengistend en ondergistend bier?

In tegenstelling tot bovengisting, vindt ondergisting plaats bij lagere temperaturen, typisch tussen de 4 en de 12 °C, al naargelang de biersoort. Ondergisting duurt langer dan bovengisting, maar is minder bevattelijk voor bacteriën. Pilsener is de bekendste soort ondergistend bier.

Wat is spontane gisting?

De spontane gisting is een manier van gisten. Bij gisting wordt een fermentatieproces op gang gebracht waarbij suiker (koolhydraat) omgezet wordt in ethanol en koolstofdioxide aan de hand van wilde gisten. Doordat dit bier in open vaten gist kan het koolzuur ontsnappen en is dit bier “plat”.

Wat is gist en hoe werkt het?

Gist zet suiker om in alcohol en koolzuurgas (ook kooldioxide of CO2 genaamd). Het gaat de bakker vooral om de werking van het koolzuurgas. Dat vormt belletjes in het deeg, die niet kunnen ontsnappen. Tijdens het bakken vervliegt de alcoholdamp en het koolzuurgas.

Hoe wordt Lambiek gemaakt?

Kenmerkend voor lambiek is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat. Het wordt met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop gebrouwen en het gist in eikenhouten vaten.

Hoe lang duurt het gisten van bier?

Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig. Voor de rest is het veel afwachten. De vergisting dus ongeveer 2 weken en het conditioneren op de fles duur ook ongeveer 2 weken.

Wat is lageren van bier?

Lageren is het tijdelijk opslaan van ‘jong’ bier in een vat of tank, waardoor het bier kan rijpen. Het bier kan dan volledig uitgisten en ondergaat hiermee een tweede gisting. Het weinige gist, dat nog aanwezig is en andere zware deeltjes zullen daarna gaan bezinken.

Welk bier is ondergistend?

Tot de ondergistende bieren rekenen we: Pilsener, Dortmunder, Münchener, Weens, Lager, Oud bruin, Bockbier, Märzen. Bockbier kan zowel ondergistend als bovengistend zijn. Van de hierbovengenoemde biersoorten worden ook varianten met een zeer laag alcoholgehalte of zelfs zonder alcohol op de markt gebracht.

Wat maakt speciaalbier speciaal?

Speciaalbier is ook een soort bier en hieronder vallen onder andere witbier, dubbel bier en stout bier. Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Speciaalbieren zijn bovengistend en pils is bijna altijd ondergistend.

Wat is een pilsje?

Pils is dus een biersoort, het wordt ook wel pilsener genoemd. Het werd voor het eerst gebrouwen door de Duitser Josef Groll in Pilsen, Tsjechië. Hier komt de naam pils ook vandaan. Een pilsje bevat ongeveer zo’n 5 procent alcohol en is het lekkerst bij 4 graden celsius.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven