Inhoudsopgave
Wat betekent Congruentiefout?
De congruentiefout, ook wel incongruentie, genoemd, is een stijlfout die wij heel vaak tegenkomen in scripties en verslagen. De congruentiefout wordt gemaakt wanneer het onderwerp en de persoonsvorm in een zin qua ‘getal’ niet met elkaar overeenkomen.
Wat is een incongruentie?
Een incongruentie is een stijlfout waarbij het onderwerp en de persoonsvorm niet beide in het enkelvoud of in het meervoud staan. Een aantal is een enkelvoudig woord en de kern van het onderwerp. De persoonsvorm staat dan ook in het enkelvoud.
Wat is een congruentie in een zin?
Congruentie is vormovereenkomst tussen elementen die syntactisch met elkaar zijn verbonden. De bekendste vorm van congruentie in het hedendaags Nederlands betreft die tussen het onderwerp en de persoonsvorm van een zin: deze stemmen in de regel met elkaar overeen in persoon en getal.
Is team enkelvoud of meervoud?
Verzamelnamen, zoals “de groep”, “het team” en “de jeugd”, duiden een groep personen of dingen aan. Deze termen staan in het enkelvoud en krijgen dus een enkelvoudige persoonsvorm.
Wat is een Congruentiefout voorbeeld?
Congruentie. De congruentiefout is een fout die gemaakt wordt door ‘incongruentie’. Congruentie houdt in dat het getal van het onderwerp overeen komt met het getal van de persoonsvorm (het werkwoord). Je schrijft bijvoorbeeld: ‘De leraar schrijft op het bord’, en ‘De leraren schrijven op het bord’.
Wat is een elliptische zin?
Een ellips is een zin waarin het onderwerp of de persoonsvorm of beide ontbreken. De ontbrekende woorden kunnen er vanuit de context makkelijk bij gedacht worden. Net als gewone volzinnen krijgen elliptische zinnen een beginhoofdletter en een punt (of vraagteken of uitroepteken) op het eind.
Hoe herken je incongruentie?
Incongruentie kun je herkennen met de volgende hints:
- Modale werkwoorden van noodzaak: “ik moet…”
- Wanneer iemand zegt: “proberen” in plaats van “doen”.
- Wanneer iemand aarzelende bewegingen en gebaren maakt of als iemand een aarzelende stem heeft.
Wat is incongruentie voorbeeld?
Incongruentie, oftewel: een congruentiefout Bij incongruentie komt het getal van het onderwerp niet overeen met de persoonsvorm. Er zou dan staan: ‘De leraren schrijft op het bord’. De enkelvoudige persoonsvorm past niet bij het meervoudige onderwerp: het congrueert niet.
Wat is een Congruerend adjectief?
Congruentie met een zelfstandig naamwoord of voornaamwoord is in het Standaardnederlands de enige genormeerde vorm van congruentie. Zo congrueert bij veel sprekers een graadaanduidend bijwoord met het bijvoeglijk naamwoord, zoals in de volgende zin: Dat is een hele mooie fiets.
Is het die of dat?
Verwijs je naar een de-woord of een meervoud, dan is deze of die juist. Verwijs je naar een het-woord of naar iets onbepaalds, dan is dit of dat juist.
Heeft en hebt?
Het mag allebei. Uitleg: Het persoonlijk voornaamwoord ‘u’ drukte oorspronkelijk een derde persoon uit: ‘u heeft’. Maar tegenwoordig wordt ‘u’ veelal als tweede persoon enkelvoud aangevoeld (net als ‘jij’) en dan is het ‘u hebt’.