Inhoudsopgave
Wat betekent de dublinprocedure?
Dublinprocedure. Een ander Europees land moet een beslissing nemen op uw asielaanvraag. Eerst onderzoekt de IND of Nederland wel verantwoordelijk is voor uw asielaanvraag. In Europese regels (de Dublinverordening) staat welk Europees land een asielaanvraag moet behandelen.
Hoe gaat de asielprocedure in zijn werk?
In het aanmeldcentrum ondertekent de asielzoeker zijn asielaanvraag. Met de IND volgt een gesprek om zijn identiteit, nationaliteit en reisroute vast te stellen. Na de aanmelding bepaalt de IND welke procedure van toepassing is. In sommige gevallen geldt er een snellere procedure.
Wat zijn dublinclaimanten?
De verordening beoogt te voorkomen dat een persoon in meerdere EU-lidstaten in de asielprocedure wordt opgenomen. Sinds 1998 wordt in Nederland en België aan Dublin-claimanten (asielzoekers die Nederland of België naar een ander land van de EU wil terugsturen) geen opvang meer verleend.
Wat is VluchtWeb?
VluchtWeb is voor iedereen die werkzaam is in de asielpraktijk en zich bezighoudt met de ondersteuning en begeleiding van vluchtelingen en asielzoekers.
Wat gebeurt er met de vluchtelingen?
Na een negatieve beslissing in de asielprocedure eindigt de opvang door Centrale Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Na de beslissing door de rechtbank is de asielzoekende verplicht om Nederland te verlaten. Zijn of haar vertrek wordt geregeld door de Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie.
Waarom duurt een asielprocedure vaak heel lang?
Deze asielzoekers maken een grotere kans maken op toelating in Nederland. Is er meer tijd nodig om zorgvuldig een beslissing te nemen op de asielaanvraag? Dan behandelt de IND de asielaanvraag verder in de Verlengde Asielprocedure (VA).
Wat is het probleem bij de Dublinverordening?
Dublin (Verdrag) en Dublinverordening voor asielverzoeken De verordening beoogt te voorkomen dat een persoon in meerdere EU-lidstaten in de asielprocedure wordt opgenomen. Een asielverzoek wordt slechts in een van de staten beoordeeld, volgens nationaal geldende normen.
Wat is de Turkije deal?
Op 18 maart 2016 werd er een definitief akkoord bereikt, dat al snel bekend kwam te staan als de Turkije-deal. Alle Syriërs die na 20 maart vanuit Turkije Griekenland bereiken en daar geen asiel aanvragen of wier asielaanvraag niet-ontvankelijk wordt verklaard, werden op kosten van de EU teruggestuurd naar Turkije.