Inhoudsopgave
Wat betekent een Bibob-onderzoek?
De Wet Bibob heet voluit ‘Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’. Met behulp van de Wet Bibob kan het bestuursorgaan (de gemeente, de provincie etc.) dat de vergunning verleent onderzoeken of de persoon ‘met wie zij zaken doet’ betrouwbaar en integer is.
Is Bibob verplicht?
Toepassing van de BIBOB is niet verplicht, maar een bevoegdheid. De Wet BIBOB wil vermenging tussen de boven- en onderwereld voorkomen. De toepassing van de wet is arbeidsintensief. Betrokken ambtenaren hebben expertise en voldoende tijd nodig.
Waarom Wet Bibob?
Met de Wet Bibob wil de overheid voorkomen dat zij criminele activiteiten faciliteert, bijvoorbeeld door het uitgeven van vergunningen of subsidies. Denk aan een horecavergunning voor een kroeg die deze onderneming vervolgens gebruikt voor het witwassen van zwart geld.
Hoe lang duurt een Bibob-onderzoek?
Het Bibob-onderzoek duurt 8 weken.
Wat controleert de Bibob?
Met een Bibob-onderzoek controleert de gemeente de betrouwbaarheid van uw bedrijf en van de personen die bij uw bedrijf betrokken zijn. De gemeente kan een onderzoek doen als u een vergunning of subsidie aanvraagt. Of als u meedoet aan een aanbesteding. De gemeente kan het Landelijk Bureau Bibob om hulp vragen.
Wie is betrokkene Wet Bibob?
Bestuursorganen kunnen sinds 2013 beschikken over justitiële gegevens van de «betrokkene» in de zin van artikel 1, eerste lid, van de Wet Bibob, waaruit volgt dat een betrokkene een natuurlijke persoon, rechtspersoon of vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid is.
Wat doet het landelijk bureau Bibob?
De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Het Landelijk Bureau Bibob (LBB) is onderdeel van Justis en voert op verzoek van overheden integriteitsscreeningen uit.
Waar kijkt de Bibob naar?
Het Bureau Bibob gaat bijvoorbeeld na hoe het zit met in het verleden gepleegde strafbare feiten (misdrijven uit het verleden) of strafzaken die nog in behandeling zijn, uw eerdere contacten met en aangiften bij de Belastingdienst en/of FIOD-ECD, het Meldpunt ongebruikelijke transacties (FIU Nederland), het openbaar …
Waarom exploitatievergunning?
Waarom is er een exploitatievergunning nodig? Naast de handhaving van de openbare orde heeft de exploitatievergunning als doel de overlast in de omgeving van het horecabedrijf te beperken.
Wie voert Bibob onderzoek uit?
Het Landelijk Bureau Bibob (LBB) is onderdeel van Justis en voert op verzoek van overheden integriteitscreeningen uit aan de hand van de Wet Bibob. Het LBB is door de jarenlange onderzoekservaring uitgegroeid tot het expertisecentrum op het gebied van de Wet Bibob.