Inhoudsopgave
Wat betekent grenzen aangeven?
Grenzen aangeven betekent dat je durft te zeggen wanneer iemand te veel van je verlangt, dingen vraagt die je niet wilt, tegen jezelf zegt dat het mooi genoeg is zo, of dat je erkent dat het je niet gaat lukken.
Wat is een grens stellen?
Wanneer je grenzen stelt, maak je duidelijk wat je wel en niet wilt. Veel mensen vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven. Het is goed om oog te houden voor je grenzen. Hierdoor kun je meer grip krijgen op de balans tussen wat je aankunt en de hoeveelheid werk die je op je neemt.
Waarom grenzen aangeven belangrijk is?
Waarom grenzen aangeven? Je grenzen hebben net als landsgrenzen te maken met een gevoel van veiligheid. Je geeft dus je grenzen aan om te zorgen dat mensen rekening houden met jouw gevoelens, wensen en behoeften, zodat je je (emotioneel) veilig voelt. En dat is een basisbehoefte.
Wat te doen als iemand over je grens gaat?
Aangeven van je grenzen doe je door de ander te laten weten wanneer die over jouw grenzen heen gaat. Dat kan fysiek, door bijvoorbeeld achteruit te deinzen/stappen, of door weg te lopen. Je kunt het ook verbaal doen, door de ander bijvoorbeeld te vragen of te zeggen ergens mee te stoppen, omdat je het niet fijn vindt.
Hoe verleg je je grenzen?
- Grenzen verleggen? Erken!
- Voel je verlangen. Waar verlang je precies naar?
- Stel een doel. Neem een besluit: daar wil ik naartoe!
- Laat los. Ga na wat je vasthoudt in je comfortzone.
- Tijd voor actie. Maak de eerste stap zo klein als dat je nodig hebt om hem te kunnen maken.
- Laat toe.
- Wees trots.
- Zorg goed voor jezelf.
Hoe stel ik grenzen aan mijn partner?
Het belang van grenzen stellen in een relatie Door grenzen te stellen geef je aan waar je limieten liggen op lichamelijk en emotioneel vlak. Iedereen heeft namelijk zulke grenzen, maar vaak worden die niet benoemd. Zorg dus dat je aan jezelf én aan anderen kan communiceren waar je oké mee bent en waar niet mee.