Inhoudsopgave
Wat betekent het als je tepel pijn doet?
Hormonale veranderingen zijn bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak van tepelklachten. Zo kan jeuk en pijn aan de tepels ontstaan tijdens de puberteit, de menstruatie, de zwangerschap, de overgang en tijdens het gebruik van de pil. Het moment dat de klachten optreden, verschilt per vrouw.
Wat te doen tegen gevoelige tepel?
Er zijn namelijk manieren om de pijn van tepelkloven te verlichten en ze sneller te laten genezen.
- Aanleggen. Vraag een lactatiekundige om hulp bij het aanleggen van je baby.
- Was met water.
- Masseer met je eigen moedermelk.
- Tepel- of babyzalf.
- Vermijd synthetische materialen.
Wat te doen als je tepels gebroken zijn?
De wondjes kan je verzorgen met (moeder)melk, een tepelzalf of met babyzalf. Smeer na de voeding een druppeltje melk op je tepel en laat het aan de lucht drogen. Dit heeft een helende en beschermende werking. Als je een zalf gebruikt, kan je het beste een ongeparfumeerde variant gebruiken.
Wat te doen bij aften in de mond?
9 tips om van je aft af te komen
- Eet geen pittig gekruid eten.
- Eet geen hard eten of eten met scherpe randjes.
- Eet voorzichtig.
- Drink geen zure dranken.
- Poets je tanden voorzichtig.
- Raak de aft niet aan.
- Neem paracetamol.
- Smeer mondgel met lidocaïne op de aft.
Hoe kom je aan aften in je keel?
Beschadiging. Beschadiging van het mondslijmvlies, zoals door tanden poetsen, flossen, kauwgom kauwen, scherpe harde stukjes in voedsel, een slecht sluitend gebit, injecties of tandheelkundige behandelingen, kan bij sommige mensen aften uitlokken.
Wat te doen als je tepel jeukt?
Omdat je tepels extra gevoelig zijn voor kou, is het een goed idee ze zo warm mogelijk te houden. Daarnaast kun je je tepels insmeren met een neutrale en vette olie of crème na het douchen en voor het slepen. Ingrediënten die hierbij goed werk kunnen doen zijn vitamine E, lanoline, aloë vera en cacaoboter.
Waarom trekken babies aan je tepel?
Oudere baby’s hebben vaak in de gaten dat ze een afnemende toeschietreflex kunnen prikkelen door aan de tepel te trekken. Wanneer de melkstroom minder wordt, gaan ze met de tepel in de mond hun hoofd naar achteren heen en weer bewegen, om de melk weer op gang te brengen.